SN. HÝSARCIKLIOÐLU, BANKALARA SESLENEREK, HIZLA KREDÝ FAÝZLERÝNÝ ÝNDÝRMELERÝNÝ ÝSTEDÝ

SN. HÝSARCIKLIOÐLU, BANKALARA SESLENEREK, HIZLA KREDÝ FAÝZLERÝNÝ ÝNDÝRMELERÝNÝ ÝSTEDÝ

Highslide JS

TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, Merkez Bankasý’nýn üst faiz oranýný aþaðý indirmesinin bankalarýn fonlama maliyetini de düþürdüðünü vurgulayarak, “Bankalarýn bu oran iniþini hýzla yansýtýyor olmalarý lazým, çünkü bunu yansýtmazlarsa Merkez Bankasý’nýn faiz indirmesinin bir anlamý olmaz” dedi.
Ýnþaat Müteahhitleri Konfederasyonu tarafýndan Ýstanbul’da düzenlenen 2. Her Yönüyle Kentsel Dönüþüm Kongresi sonrasýnda Kanal 24 televizyonuna konuk olan TOBB Baþkaný Hisarcýklýoðlu deðerlendirmelerde bulundu.
Faizlerden bir iþ adamý olarak memnun olabilmelerinin mümkün olmadýðýný belirten TOBB Baþkaný Hisarcýklýoðlu, “Merkez Bankasý’nýn üst faiz oranýný aþaðý indirmesi otomatikman bankalarýn fonlama maliyetini de düþürmektedir. Þimdi özel sektör olarak, müteahhitlik sektörü, tüketici, vatandaþ olarak beklentimiz, bankalarýn bu oran iniþini hýzla yansýtýyor olmalarý lazým, çünkü bunu yansýtmazlarsa Merkez Bankasý’nýn indirmesinin bir anlamý olmaz. Bankacýlýk sektörünün de maliyetleri düþtüðüne göre o zaman hýzla bunu yansýtýyor olmasý lazým. Faiz indirimi bekliyoruz, çünkü faizlerin yüksekliði otomatikman iç piyasadaki tüketimi azaltýr ve imalat sanayini, inþaat sanayini, sanayi sektörünü, hepsini vuruyor” dedi.
Hisarcýklýoðlu, üretim yapabilmek için en önemli þeyin kaynak ihtiyacý olduðuna dikkat çekerek, kaynak ihtiyacýnýn maliyetinin çok yüksek olmasýnýn Türkiye’nin büyüme oranýný düþürdüðünü ifade etti.
Türkiye’de büyümeyi iç piyasanýn, tüketimin saðladýðýný anýmsatan Hisarcýklýoðlu þunlarý söyledi: “Tüketimde bu faizlerle piyasanýn dönebilme þansý yok. Bir taraftan da istihdam baskýsý var. Ýþsizlik baskýsý var. Bunun aþaðý inebilmesi için ne yapmak lazým? Ýç piyasayý canlandýrmak lazým. Onun için de þu anda mekanizma bankalarýn eline bir fýrsat verdi. Ben de buradan bankalara seslenmek istiyorum, hýzla kredi faizlerini indirmeleri lazým”.
-“Türkiye’nin itici gücünün ana sektörü müteahhitlik”
Kentsel dönüþüm kongresini deðerlendiren Hisarcýklýoðlu, müteahhitlik sektörünün Türkiye’de ana itici sektörlerin baþýnda geldiðini belirterek, “Örnek verirsek, Türkiye’deki büyüme oranýyla müteahhitlik sektöründeki büyümeye baktýðýmýz zaman, Türkiye’nin büyümesinin üstünde. Yani Türkiye’nin þu anda itici gücünün ana sektörü müteahhitlik sektörü. 60 yýl önce þehirlerde yaþayan nüfusumuz yüzde 15’ti, bugün bu oran yüzde 75’e geldi. Yani þehirlere göç oldukça þehirlerin yapýlaþmaya ihtiyacý var. Burada da müteahhitlik sektörümüz çok büyük rol oynadý. Bütün dünyada da böyle, þehirleþme, zenginleþme oldukça otomatikman þehirlerdeki nüfus artýyor, onun için de þehirlerin doðru yapýlaþmasý açýsýndan, hem planlarý açýsýndan, hem projeler açýsýndan, hem inþaatýn kalitesi açýsýndan çok önemli. Ýnþallah bu zirvenin Türk müteahhitlik sektörüne, Türk inþaat sektörüne büyük katký saðlayacaðýna inanýyorum. Önümüzdeki dönemde de en önemli rolü yine Türkiye’nin itici güçlerine istihdam deposu olan inþaat sektörü saðlayacak” þeklinde konuþtu.
-Yerli firmalara yüzde 15 fiyat avantajý
Kamu ihalelerinde yerli firmalara yüzde 15 fiyat avantajý saðlanmasýna da deðinen TOBB Baþkaný, Türkiye’de var olan ama uygulanmayan bir sistem olduðunu hatýrlatarak, “Bunun yasasýný çýkartarak þu anda bütün sanayicilerimiz için müthiþ bir fýrsat çýktý. Türkiye’nin ithal ettiði, kamunun satýn aldýðý her türlü malý Türkiye’de üretebilirsiniz. Artýk ya Çin’den geliyor, þu ülkeden geliyor, bu ülkeden geliyor demeye gerek yok. Devlet þu anda bize müthiþ bir fýrsat veriyor. Diyor ki, yurt dýþýndan, Çin’den getirdiðin malý eðer bana 100 liraya satýyorsan, Türkiye’deki üretilen malý 115 liraya satabilirsin. Yani yüzde 15 daha pahalý satabilirsin diyor. Bu müthiþ bir fýrsat, bunu iyi deðerlendirmek lazým” dedi.
Hisarcýklýoðlu, giriþimciliðe ihtiyaç olduðunu, Türkiye’nin zenginleþmesinin yolunun giriþimcilikten geçtiðini söyledi.
Kadýn ve gençleri ihmal ettiklerini belirten Hisarcýklýoðlu, “Maalesef kadýn giriþimcilerimizin toplam giriþimciler içindeki oraný yüzde 8. Toplumun yüzde 50’si kadýn olmasýna raðmen yüzde 8 giriþimcilikte. Bu kapsamda Hükümetimiz kadýnlarýmýza yönelik de birçok paket açýkladý. Bununla beraber bununda dahil edilmesi lazým. O da nedir? Özellikle kamu alýmlarýnda kadýn giriþimcilere pozitif ayrýmcýlýk yapýlmasý. Amerika Birleþik Devletleri’nde bu var. Kota veriliyor. Ýþte 100 birim bir mal alacaksan oraya 20 birimine kadýnlar alýrým diyor. 80’nini kim isterse versin, ama 20’si kadýn olmasý giriþimcinin kadýn olmasý lazým diyor. Veyahut eðer kadýn, erkek ikisi de ayný kamu ihalesinde yarýþa girmiþse yüzde 5 daha kadýna avantaj tanýrým diyor. Fiyat avantajý saðlarým diyor. Bunu uyguluyorlar Amerika’da. Bizde de uygulanmasýný istiyoruz, çünkü daha fazla giriþimciye ihtiyacýmýz var Türkiye olarak. Esas kadýn, erkek ayýrýmý yok burada. Esas buradaki aradýðýmýz giriþimci. Ama kadýnlarda da müthiþ bir nüfus var kullanamýyoruz. Onu kullanalým diyoruz. Gençlerde de ayný þekilde” dedi.
-B20 dönem baþkanlýðý
Hisarcýklýoðlu, B-20 çalýþmalarý hakkýnda da bilgiler verdi.
Türkiye’nin G-20 Zirvesine 20 yýlda bir ev sahipliði yapacaðýný vurgulayan Hisarcýklýoðlu, “Ýlk defa yapýyoruz. Yani bir nesil gidecek, bir nesil içerisinde ancak yakalayacaðýnýz bir fýrsat. Bu fýrsatta þu anda ayaðýmýzda. Ve Türkiye tarihinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar büyük, önemli bir zirveye ev sahipliði yapmadý” dedi.
TOBB Baþkaný burada iki tane fýrsat olduðuna deðinerek þunlarý kaydetti: “Birincisi Türk þirketlerinin B-20 sürecinde uluslararasý arenaya çýkabilmesi, uluslararasý oyuncu olabilmesi için müthiþ bir fýrsat. Bunu iyi deðerlendirmesi lazým. Türkiye’nin uluslararasý alanda söz sahibi olmak isteyen þirketleri var, potansiyelleri de var. Fakat nasýl söz sahibi olacaklarýný bilmiyor. Ýþte bu bir fýrsat. Ýþ dünyasýnda maalesef bu þekilde küresel ölçekte düþünen þirket sayýmýz az. Ýnþallah bu kapsamda farkýndalýðýný artýrýrýz. Dýþarýda iþ yaparken siz bir ülkenin kuralýný her ülkeyle ikili iliþki, insani iliþki kurarak düzeltebilmeniz çok zor. O kurallar nerede konuyor? Bu tip uluslararasý forumlarda konuyor. Þimdi bu da ayaðýmýza gelmiþ, þimdi Türk þirketlerinin daha aktif olmasý lazým”.
Hisarcýklýoðlu, Kasým ayýnda yapýlacak G20 zirvesine 19 ülkenin ve AB ülkelerinin tamamýnýn liderlerinin ve dünya ekonomisinin de yüzde 85’inin Türkiye’ye geleceðini anlattý.
Kapsayýcýlýk kapsamýnda B-20’nin, G-20’nin içinde olmayan ülkelerin iþ dünyalarýnýn problemlerini liderlere aktarmak amacýyla Cidde’de bir toplantý yaptýklarýný belirten Hisarcýklýoðlu,
“Bizim beklediðimizin tam yüzde 100 üstünde bir katýlým gerçekleþti. Suudi Arabistan iþ dünyasý, artý Körfez ülkelerinin hepsi oradaydý. Ve hepsi rahatlýkla problemlerini, sýkýntýlarýný dile getirdiler. Bunlarý not aldýk. Ýnþallah bunlarýn sözcülüðünü biz yapacaðýz” dedi.


Tarih : 26.02.2015
/ 2790 kiþi görüntüledi.