DÝCLE BÖLGESÝ ODALARI/BORSALARI COÐRAFÎ ÝÞARETLER ULUSLARARASI SEMPOZYUMUNDA

DÝCLE BÖLGESÝ ODALARI/BORSALARI COÐRAFÎ ÝÞARETLER ULUSLARARASI SEMPOZYUMUNDA

Highslide JS

Dicle Bölgesi Odalarý/Borsalarý, “Türkiye’nin Coðrafî Ýþaretler Beþiði: Yukarý Mezopotamya Uluslararasý Sempozyumu”ndaydý. Dicle Kalkýnma Ajansý’nýn öncülüðünde 6-7 Ekim 2017 tarihlerinde Mardin Erdoba Elegance Otel’de gerçekleþtirilen sempozyuma baþta Mardin, Batman, Siirt ve Þýrnak Odalarý/Borsalarý olmak üzere çok sayýda kuruluþ da katký saðladý. Bu kapsamda baþta DÝKA olmak üzere Dicle Bölgesi Üniversiteleri, Ticaret ve Sanayi Odalarý, Ticaret Borsalarý, Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Ýl/Ýlçe Müdürlükleri, Ziraat Odalarý, GAP Ýdaresi ve çeþitli Meslek ve Sivil Toplum Kuruluþlarý bir araya geldiler.

 

Programa Odalardan/Borsalardan þu isimler katýldý: Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Ali Tutaþý, Genel Sekreteri Çetin Sasa, Kalite ve Akreditasyon Sorumlusu Sibel Gültekin; Kýzýltepe Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Þahin, Genel Sekreteri Abdulkadir Þahin, Genel Sekreter Yardýmcýsý Metin Sert; Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mahmut Dündar, Genel Sekreteri Ahmet Aslan, Kalite ve Akreditasyon Sorumlusu Velit Aydýn; Nusaybin Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Necdet Aktaþ, Genel Sekreteri Abdullah Dal, Kalite ve Akreditasyon Sorumlusu Ercan Çelik; Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mahsum Özmen, Genel Sekreteri Abdulkadir Güneþ, Kalite ve Akreditasyon Sorumlusu Ýlhan Özmen; Batman Ticaret Borsasý, Batman Ticaret ve Sanayi Odasý, Siirt Ticaret ve Sanayi Odasý, Þýrnak Ticaret ve Sanayi Odasý ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odasý’nýn yöneticileri ve personelleri; TOBB Reel Sektör Ar-Ge, Uygulama Dairesi Uzman Yardýmcýsý Altuð Gül; Batman Ýli Oda/Borsa Akademik Danýþmaný ve Batman Üniversitesi ÝÝBF Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Karhan; Mardin Ýli ve Ýlçeleri Oda/Borsa Akademik Danýþmaný ve Mardin Artuklu Üniversitesi ÝÝBF Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci.

 

Söz konusu program ayný anda iki faaliyeti içermekteydi. Bir yandan Uluslarararasý Sempozyum kapsamýnda coðrafî iþaretleme sistemine iliþkin çeþitli sunumlar gerçekleþtirilirken diðer yandan Yöresel Ürünler Sergisi düzenlendi.

 

Uluslararasý Sempozyumda, çok sayýda yerli ve yabancý katýlýmcý sunum yaptý. Bunlardan bir kýsmý þöyleydi: Coðrafî Ýþaretler: Beslenme ve Sürdürülebilir Kýrsal Kalkýnmanýn Temel Kaldýraçlarý, Prof. Dr. Jean-Louis Rastoin, UNESCO; Küreselleþen Dünyada Coðrafî Ýþaretler, Dr. Pýnar Nacak, YüciTA; Türkiye’de Coðrafî Ýþaretler, Prof. Dr. Yavuz Tekelioðlu, YüciTA; 6769 Sayýlý Sýnaî Mülkiyet Kanunu ve Coðrafî Ýþaretlerde Yeni Dönem, Hakan Kýzýltepe, Türkiye Patent Enstitüsü; Fransa’daki Coðrafî Ýþaret Denetim Mekanizmalarý, François Luquet, QUALISUD; Yöresel Ürünlerin Tanýnmasý ve Coðrafî Ýþaretlerin Yönetiþiminde Bir Örgütlenme Modeli Olarak Kümelenme Stratejisi, Selma Tozanlý, CIHEAM/IAMM; DÝKA Bölgesinin Coðrafî Ýþaretler Serüveni, Murat Erçin, DÝKA; DÝKA Bölgesinde Seçilen Ürünlerin Tescil Süreçleri, Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar, Harran Üniversitesi.

 

Sempozyumla eþ anlý olarak icra edilen diðer bir faaliyet ise “Dicle Bölgesi Yöresel Ürünler Sergisi”ydi. Kýzýltepe Ticaret Borsasý Genel Sekreter Yardýmcýsý Metin Sert’in koordinasyonuyla gerçekleþtirilen ve DÝKA ile birlikte Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý öncülüðünde; Batman Ticaret Borsasý, Batman Ticaret ve Sanayi Odasý, Siirt Ticaret ve Sanayi Odasý, Þýrnak Ticaret ve Sanayi Odasý ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odasý’nýn ortak bir faaliyeti olan sergide coðrafî iþaret potansiyeline sahip çok sayýda ürünün tanýtýmý ve promosyonu gerçekleþtirildi. Bu kapsamda hem sergilenen hem de katýlýmcýlara ikram edilen ürünlerden bir kýsmý þöyleydi:

Mardin Ürünleri: Mardin Mezrone Üzümü, Midyat Pekmezi, Midyat Ekþi Kavunu, Kýzýltepe Mercimeði, Kýzýltepe Ðurs (Xurs) Ýnciri, Derik Halhalî Zeytini, Derik Ýnciri, Mardin Yöresel Pekmezi, Mardin Mýrrasý, Mardin Pestili, Midyat/Kýzýltepe Tandýr Ekmeði, Mardin Ýkliçe Ekmeði, Midyat Acur Turþusu, Mardin Kýtýr Ekmeði, Mardin Sumaðý, Mardin Býttým Sabunu, Mardin Býttým Kahvesi;

Batman Ürünleri: Sason Çileði, Gercüþ Mezrone Üzümü, Gercüþ Cevizli Sucuðu, Gercüþ Üzüm Pestili, Gercüþ Pekmezi, Hasankeyf Ýnciri, Hasankeyf Bademi, Batman Karpuz Çekirdeði;

Siirt Ürünleri: Siirt Býttýmý, Siirt Býttým Kahvesi, Siirt Zivrik Narý, Siirt Sumaðý, Siirt Kuru Ekmeði, Siirt Sahlebi, Pervari Karakovan Balý, Siirt Fýstýðý;

Þýrnak Ürünleri: Beytüþþebap Karakovan Balý, Otlu Peynir, Ceviz.

Programda, “TRC3 Bölgesi’nin Yöresel Tarým ve Gýda Ürünleri” isimli bir eser de daðýtýldý. Mardin Ýli ve Ýlçeleri Odalarýnýn/Borsalarýnýn DÝKA ile ortak bir faaliyeti olan bu eserin içeriði geniþ bir ekibin yoðun çalýþmasýyla hazýrlandý.

 

DÝKA Genel Sekreteri Yýlmaz Altýndað ve ayný zamanda bu programýn Koordinatörü olan DÝKA Dýþ Ýliþkiler ve Fonlar Birim Baþkaný Murat Erçin, çok sayýda kurumun ortak çalýþmasýyla gerçekleþtirilen bu programlarýn sayýsýnýn artmasýný dilediklerini belirttiler.

 

Dicle Bölgesi Odalarý/Borsasý adýna konuþan Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Ali Tutaþý da programýn önemine vurguda bulunarak bütün Odalar/Borsalar olarak bu tür faaliyetlerin icrasýnda üzerlerine düþeni fazlasýyla yerine getirmeye hazýr olduklarýný ifade etti.

 

Ýki gün süren programýn çok sayýda ziyaretçisi de vardý. Hem sempozyuma hem de sergiye yoðun ilgi gösteren ziyaretçiler, Mardin’de ilk defa bu tarzda düzenlenen programý çok beðendiklerini belirttiler ve ve devamýný dilediler.

 

Programlarýn koordinasyonunda aktif rol oynayan TOBB/TEPAV Akademik Danýþmanlarý da saðlanan çok taraflý birlikteliklerden duyduklarý memnuniyeti ifade ettiler. Bu çerçevede, Mardin Ýli ve Ýlçeleri Oda/Borsa Akademik Danýþmaný Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci ve Batman Oda/Borsa Akademik Danýþmaný Yrd. Doç. Dr. Gökhan Karhan da bu tür programlarý sistematik ve periyodik tarzda sürdürmenin hem þehirlere hem de bölgeye önemli katkýlar saðladýðýný belirterek gelecek yýllarda TOBB’u da organizasyon süreçlerine dahil ederek daha kapsamlý programlar düzenleme niyetinde olduklarýný ifade ettiler.

 


Tarih : 7.10.2017
/ 1764 kiþi görüntüledi.