"Çalýþmaya ve üretmeye devam edeceðiz"

"Çalýþmaya ve üretmeye devam edeceðiz"

Highslide JS
Tarým ve Orman Bakaný Bekir Pakdemirli ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliðine (TOBB) Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu, 365 oda/borsa baþkaný ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi.​
TOBB Baþkaný Hisarcýklýoðlu toplantýda yaptýðý konuþmada, Kovid-19'un baþladýðý ilk günden itibaren Bakan Pakdemirli'nin TOBB ile devamlý istiþare içinde bulunduðunu söyledi.
 
Pakdemirli'nin bu süreçte üreticinin ve müteþebbisin yanýnda olduðunu ifade eden Hisarcýklýoðlu, "Ortak akla verdiðiniz önem, vizyonunuz ve sergilediðiniz bu dinamik çalýþma tarzý, bize moral ve þevk verdi." dedi.
 
Hisarcýklýoðlu, bu dönemde tarým kredilerinin faizsiz ertelendiðini, üreticilerin ayakta kalmalarý için destekleme ödemelerinin erkene çekildiðini ve geleneksel þekilde hayvansal, bitkisel üretim yapan iþletmelere faizsiz kredi temin edildiðini, lisanslý depolarýn 2020'de süresi dolan lisanslarýnýn 1 yýl daha uzatýldýðýný anlattý.
 
Bu zor süreçte, bakanlýk ve TOBB'un birlikte 2 önemli projeyi hayata geçirdiðine deðinen Hisarcýklýoðlu, "Önce, DÝTAP projesini ülkemize kazandýrdýk. Sonra da giderek büyüyen bir soruna dönüþen gýda kaybýný ve israfýný önlemek üzere harekete geçtik. Gýdaný Koru Kampanyasý'ný baþlattýk. Sektörümüzün daha hýzlý büyümesi için 365 oda ve borsamýzla birlikte çalýþmaya, üretmeye devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.
 
Hisarcýklýoðlu, tarýmda yerel deðerlere sahip çýkýlmasý gerektiðini de kaydetti.
 
-Tarým ve Orman Bakaný Pakdemirli
 
Tarým ve Orman Bakaný Bekir Pakdemirli de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný sürecinde sürdürülebilir üretim ve gýda arz-talep dengesi açýsýndan küçük aile iþletmelerinin varlýðýyla, lisanslý depoculuðun öneminin bir kez daha hissedildiðinin altýný çizerek, kýsýtlama günlerinde fýrsatýný bulanlarýn þehirleri terk ettiðini, köy nüfuslarýnýn ikiye katlandýðýný söyledi.
 
Pakdemirli, tarým ve orman alanýnda verilen desteklere dikkati çekerek, þöyle devam etti: "Son 18 yýlda, 310 milyar lira tarýmsal destek verdik. Tarýmsal hasýlamýzý 7,5 kat artýrarak 275 milyar liraya çýkardýk. 585 baraj inþa ettik, 6,6 milyon hektar araziyi sulamaya açtýk. 4,6 milyar fidaný toprakla buluþturduk. Tohumluk üretimimizi 8 kat, tohumluk ihracatýmýzý 10 kat artýrdýk.
 
Büyükbaþ hayvan varlýðýmýzý yüzde 80, küçükbaþ hayvan varlýðýmýzý yüzde 51 artýrdýk. Süt üretimimizi de yüzde 173 yükselttik. Ayrýca 18 milyar dolarlýk tarýmsal ihracatýmýz ve 5,3 milyar dolarlýk dýþ ticaret fazlamýz ile tarýmda net ihracatçý konuma geldik. Ýhracatýmýzý nasýl 2, 3, 10 katýna çýkartýrýz, onun altyapýsýný ve çalýþmalarýný yapýyoruz."
 
Pakdemirli, Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi ile verilen desteklerle tarýmsal üretimdeki artýþýn büyük bir ivme kazandýðýna iþaret ederek, "Bugün ülkemiz tarýmsal gayri safi milli hasýlasý açýsýndan Hollanda, Ýspanya Fransa gibi tüm Avrupa ülkelerini geride býrakarak 48 milyar dolarlýk tarýmsal hasýlayla Avrupa'da lider konumuna gelmiþtir. 2018 yýlýnda çiftçimize, 14,5 milyar lira tarýmsal destek veriyorken, 2019'da bunu 16,1 milyar liraya, 2020'de ise desteklerimizi toplamda yüzde 52 artýþla 22 milyar liraya çýkardýk. Bütçemizin de yüzde 55'ini çiftçimize, yani tarýmsal desteklere ayýrdýk." diye konuþtu.
 
Lisanslý depoculuðun, kazancýn ve güvencenin hazinesi olduðunun altýný çizen Pakdemirli, þunlarý kaydetti: "Bu kapsamda bugün için depolanabilen ürünler, hububat, baklagiller, yaðlý tohumlar, pamuk, fýndýk ve zeytindir. Kuru kayýsý, kuru üzüm ve Antep fýstýðý ürünlerinin lisanslý depolarda depolanabilmesine yönelik çalýþmalarýmýzda son aþamaya geldiðimizi de belirtmek isterim. Halihazýrda lisans alan 91 lisanslý depo iþletmesinin toplam depolama kapasitesi yaklaþýk 4,8 milyon ton. Hedefimiz 2023'te 140 lisanslý depo iþletmesi ile kapasiteyi 8-10 milyon ton aralýðýna çýkarmaktýr."
 
Dijital Tarým Pazarýnýn (DÝTAP) kooperatifleþme ve sözleþmeli üretim adýna ülke için büyük bir fýrsat olduðunu belirten Pakdemirli, verilen eðitim ve tanýtým çalýþmalarýyla DÝTAP'da iþlem yapan firma, kurum ve çiftçi sayýsýndaki artýþa baðlý olarak ciro miktarýnýn her geçen gün yükseldiðini kaydetti. Pakdemirli, bankalarýn sisteme katýlýmýyla ilgili olarak ilk etapta bazý özel bankalarla tanýtým toplantýlarý gerçekleþtirdiklerini de aktardý.
 

Tarih : 3.06.2020
/ 808 kiþi görüntüledi.