Türkiye Ekonomi Þurasý, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn katýlýmýyla TOBB’da yapýldý

Türkiye Ekonomi Þurasý, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn katýlýmýyla TOBB’da yapýldý

Highslide JS
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve bazý bakanlarýn katýlýmýyla TOBB Ýkiz Kuleler'de düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Þurasý'nýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, “Sizin önderliðinizde baþlatýlacak, cesur ve ezber bozan, yeni bir yapýsal reform hamlesi, küresel rekabette bizi öne çýkaracaktýr. Bu noktada son olarak þunu vurgulamak isterim. Mevzuata iliþkin yapýlacak reformlarda, eskiden olduðu gibi, kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarýnýn kurulmasý ve sin her zaman vurguladýðýmýz istiþarenin güçlendirilmesi çok faydalý olacaktýr” dedi.​
TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu'nun ev sahipliðindeki Türkiye Ekonomi Þurasý; Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakaný Lütfi Elvan, Tarým ve Orman Bakaný Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakaný Ruhsar Pekcan, Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Adil Karaismailoðlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyelerinin katýlýmýyla TOBB Ýkiz Kuleler Konferans Salonu’ndan video konferans aracýlýðýyla gerçekleþtirildi.
 
TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu konuþmasýnda, Ekonomi Þuralarýný 2003 yýlýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn talimatý ile baþlattýklarýný hatýrlatarak, “O zamandan bu yana hep yanýmýzda oldunuz. Bu salonda çok hayýrlý müjdeler verdiniz. Biliyorsunuz, bu sene pandemi nedeniyle Genel kurul yapamadýk. Ama saðolun, sorunlarýmýzý dinlemek, çözüm yollarý üzerine istiþare etmek üzere, Türk iþ dünyasýnýn kalbine hoþ geldiniz” dedi. 
 
Þurayý 81 il ve 160 ilçeden, bölgelerinin kanaat önderleri olan, Oda ve Borsa Baþkanlarý, TOBB Delegeleri, Kadýn ve Genç giriþimciler ile Genel Sekreterler olmak üzere yaklaþýk 3 bin kiþinin izlediðini söyleyen Hisarcýklýoðlu, “Pandemi sürecinde hepsi yoðun bir mesai harcadýlar. Ýllerin ve ilçelerin sorunlarýný çýkardýlar, öneriler hazýrladýlar. Yerelde hangi ekonomik sýkýntýlar yaþanýyorsa, hepsini tespit ettiler. Gece yarýlarýna kadar üyeleriyle istiþare ettiler. Talepleri bize aktardýlar. Biz de, acil yapýlmasý gerekenleri, saat kaç olursa olsun Bakanlarýmýza ilettik. Tabandan tavana müthiþ bir çalýþma ortaya koyduk. Camiamýzla gurur duyuyorum. Hepsine ayrý ayrý teþekkür ediyorum” þeklinde konuþtu.
 
Hisarcýklýoðlu, Þura için tüm sorunlarý ve önerileri bir araya getirdiklerini, il bazýnda ve ayrýca bakanlýklara göre tasnif ettiklerini söyledi. 
 
“Sizin aramýzda olmanýz, hem bürokrasinin çarklarýný iþletmek, hem de sürdürdüðümüz mücadelede yalnýz olmadýðýmýzý görmek açýsýndan, bizim için çok deðerli” diyen Hisarcýklýoðlu, “Dile getirdiðimiz pek çok önerinin, sizin liderliðinizde hayata geçtiðini gördük. Bugün gündeme getireceðimiz konularda da, geçmiþte olduðu gibi, çözüm getireceðinize inanýyoruz” dedi. 
 
Bununla ilgili pek çok örneði birkaç ayda yaþadýklarýný anýmsatan Hisarcýklýoðlu, “Kýsa çalýþma ödeneði baþta olmak üzere, firmalarýmýzýn üzerindeki istihdam yüklerini azalttýnýz. Ýç Piyasaya destek için, vergi indirimleri gerçekleþtirdiniz. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesini 2 katýna çýkardýnýz. Kamu bankalarý vasýtasýyla iþletmelerimize düþük maliyetli kredi imkaný sundunuz. Yine bu vesileyle, Sayýn Bakanlarýmýza da tüm bu icraatlar için ayrýca teþekkür ediyorum. Saðolsunlar, ne zaman arasak, hep görevlerinin baþýndalar. Gece yarýsý bile çalýþýyor, ihtiyaç duyduðumuz her an yanýmýzda oluyor, sorunlarýmýzý çözüyorlar. Bu vesileyle size ve þahsýnýzda tüm bakanlarýmýza, emek ve gayretlerinizden dolayý, camiam adýna ve Türk özel sektörü adýna, en içten teþekkürlerimizi sunuyorum” þeklinde konuþtu.
 
Hisarcýklýoðlu, tüm dünyanýn yeni bir dönemin arifesinde olduðunu, bu yeni döneme her yönüyle hazýr hale gelmeleri gerektiðini söyledi.
  
Aþý çalýþmalarýndan gelen olumlu haberlerin 2021’in ikinci yarýsýnda toparlanma dönemi baþlayabileceðine iþaret ettiðine dikkat çeken Hisarcýklýoðlu þöyle devam etti: “Küresel deðer zincirleri kýsalacak, Türkiye’ye olan iþ ve yatýrým talebi artacaktýr. Ülkemiz için yeni fýrsatlar doðacaktýr. Yurtdýþý temaslarýmýzda bunu görüyor ve duyuyoruz. Bu fýrsatlarý yakalamak üzere, þimdi harekete geçmemiz ve hazýrlanmamýz gerekiyor. Çünkü talih hazýr olana güler. Fýrsatlarýn kazasý olmaz. Evet, kritik virajlarý aþtýk. Ama önümüzde, iniþli-çýkýþlý uzun ve zor bir yolculuk var. 
 
Ayrýca dünyada da yeni dengeler kuruluyor. Asya-Pasifik bölgesinin 15 ülkesi, küresel ekonominin yüzde 30’unu kapsayan, dünyanýn en büyük serbest ticaret anlaþmasýna imza attýlar. Öte yandan aþýnýn bulunmasýna raðmen, onaylanmasý ve yaygýn hale gelmesi de zaman alacak. Dolayýsýyla hem salgýn sonrasý döneme hazýr olmamýzý saðlayacak, hem de yatýrýmcýlara güven verecek bir program tasarlamalýyýz.
 
Sizin son grup toplantýnýzdan baþlayarak yaptýðýnýz açýklamalarý, bu açýdan çok deðerli görüyorum. Verdiðiniz demeçlerle pozitif bir ortam oluþtu. Moraller yükseldi. Kurumsal yapýnýn ve hukuk sisteminin güçlendirileceðine, reformlara hýz verileceðine yönelik mesajlar, iþ dünyasýnda gayet olumlu karþýlandý. Yatýrýmcý dostu, þeffaf ve öngörülebilir politikalarla, Türk Lirasý’nýn destekleneceðini açýklamanýz da ayrýca önemlidir.
 
Yine sizin özellikle vurguladýðýnýz þekilde, fiyat istikrarý, finansal istikrar ve makroekonomik istikrarla Türkiye, tempolu büyüme sürecini yeniden yakalayabilecektir. Zira iþ alemi, önünü görmek, ileriye bakarak hesap yapabilmek ister. Yatýrýmlarýn, üretimin ve istihdamýn artmasýnda ön koþul, istikrardýr, güvendir ve geleceðe dair belirsizliklerin azalmasýdýr. Bunun yolu da fiyat istikrarýdýr. Enflasyonla mücadele, döviz kurlarýnda da istikrar gerektirir. Fiyatlarýn ve kurlarýn devamlý arttýðý bir ortam, iþ yapma iþtahýný azalmakta, üretim ve yatýrým kararlarýný olumsuz etkilemektedir. Dolayýsýyla döviz kurlarýnda istikrarýn saðlanmasý da önem arz etmektedir.
 
Yine Sizin, AB Kurumlarýnýn liderleriyle en üst düzeyde kurmuþ olduðunuz diyalog da, ekonomiyi desteklemek ve AB-Türkiye iliþkilerinin geleceði açýsýndan son derece önemlidir. Bu kapsamda, bazý vizyonsuz AB liderlerine raðmen, AB ile iliþkilerin güçlü tutulmasýnda, gümrük birliðinin güncellenmesinde ve vize diyaloðu dahil, iliþkilerde tekrar pozitif bir gündeme dönülmesinde, büyük fayda görüyoruz”. 
 
Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn önderliðinde baþlatýlacak, cesur ve ezber bozan, yeni bir yapýsal reform hamlesinin küresel rekabette Türkiye’yi öne çýkaracaðýný belirten Hisarcýklýoðlu, “Bu noktada son olarak þunu vurgulamak isterim. Mevzuata iliþkin yapýlacak reformlarda, eskiden olduðu gibi, kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarýnýn kurulmasý ve sin her zaman vurguladýðýmýz istiþarenin güçlendirilmesi çok faydalý olacaktýr. Zira hazýrlanan kanun tekliflerinde, özel sektörün görüþünün zamanýnda alýnmamasý, sahada pek çok sýkýntýya neden oluyor. Biz, koþmaya, çalýþmaya, üretmeye hazýrýz. Bu tekerlek bu tümsekte kalmayacak. Allah’ýn izniyle tüm bunlarý aþacak, yola devam edeceðiz. Elbirliðiyle Türkiye’yi yeniden tempolu büyüme sürecine kavuþturacaðýz. Ülkemizi daha güçlü, daha zengin, daha müreffeh yapmak için üretmeyi, emek vermeyi sürdüreceðiz” dedi.
 

-Cumhurbaþkaný Erdoðan

 

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, video konferans aracýlýðýyla da olsa katýlýmcýlarla bir araya gelmekten duyduðu memnuniyeti ifade etti.

 

"'Kalpten kalbe bir yol vardýr görülmez, gönülden gönüle gider yar oy' diyen aþýk gibi bizim de sizinle aramýzda gönülden gönüle kurulu bir köprü var." ifadesini kullanan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

 

"Biz buralara gökten zembille inmedik, vesayetin paraþütüyle de gelmedik, dededen, babadan miras, aristokratik kanallardan da vasýl olmadýk. Hayatýn merdivenlerini teker teker týrmanarak, milletimizin her kesimi ile hemhal olarak, zorluklarý ve imkanlarý bizzat tecrübe ederek buralara geldik. Ömrü boyunca devletten aldýðý maaþ dýþýnda bir iþ, üretim, istihdam tecrübesi olmayanlarýn kürsülerden esip gürlemeleri teneke týngýrtýsýnýn ötesinde bir anlama sahip deðildir. Bunlarýn önlerine konan kaðýtlardaki rakamlarýn ne anlama geldiðine iliþkin en küçük bir fikirleri olmadýðýný en iyi sizler biliyorsunuz. Daha Kýbrýs meselesinin ne olduðunu, Maraþ'ýn açýlmasýnýn ne anlama geldiðini bilmeyen, orada Türkiye'nin Cumhurbaþkanýnýn baþkanlýðýndaki heyetle verdiði görüntünün diplomatik mesajýný anlamamýþ birine ekonomiyi izah etmek de mümkün deðildir.

 

Kaldý ki Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaþkaný bunlarý davet ediyor ve bu davete icabet etmiyor, ben oraya gittim 'e niye bizi de yanýnda götürmedi' havasýna girerek yine beni eleþtirmeye kalkýyor. Ya, bununla sana ekmek çýkmaz, boþuna uðraþma. Senin bir defa Kuzey Kýbrýs diye bir aþkýn var mý? Bu bir. Ýki, Kapalý Maraþ bölgesini açmak diye bir tezi savunmak böyle bir anlayýþýn var mý? Yok. Ayný þeyleri bunlar Azerbaycan'da yapmadý mý, ayný þeyleri bunlar Suriye'de yapmadý mý, ayný þeyleri bunlar Libya'da yapmadý mý? Yaptý ve þimdi de kalkmýþlar bunlarý konuþuyorlar. Kendisini ait doðru yanlýþ hiçbir fikri, hiçbir projesi, hiçbir hayali olmayan dýþarýdan ve içeriden yazýlan senaryolarýn tetikçiliðini yapmak dýþýnda müktesebatý bulunmayanlarýn ekonomiyle ilgili ahkam kesmesi gerçekten gülünçtür. Azýcýk bir samimiyet görsek herkes gibi onlarla da çok daha farklý bir þekilde oturur, konuþuruz. Ama bizim milletimize sözümüz ve saygýmýz gereði proje kiþiliklerle, proje kadrolarla, proje siyasetlerle, bilhassa da yalanlarý ve iftiralarý önlerine konduðu halde yüzleri kýzarmayan siyaset bezirganlarýyla iþimiz olmaz." 

 

Her zaman söyledikleri gibi muhataplarýnýn millet olduðunu vurgulayan Erdoðan, "Milletimizin baðrýndan çýkýp gelen tüm kesimlerle bizim iþ dünyamýzdýr. Her husus gibi ekonomi de sanayi de ticaret de bir gönül iþidir, bir adanmýþlýk iþidir. Biz kendisi de esnaflýktan, ticaretten gelen bir siyasetçi olarak daima giriþimcilerimizle, sanayicilerimizle, ticaret erbabýmýzla, esnafýmýzla, sanatkarýmýzla bir arada olduk." diye konuþtu.

 

- "Babayiðit aradýðýmda hemen sizler çýkýp bu iþe talip oldunuz"

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði'nin genel kurullarýna, þuralarýna ve çeþitli etkinliklerine katýlmaya özel önem verdiklerine dikkati çeken Erdoðan, "Ülkemizin asýrlýk rüyasý olan yerli otomobil için babayiðit aradýðýmda hemen sizler çýkýp bu iþe talip oldunuz. Milletimizin huzurunda verdiðiniz sözü yerine getirerek adým adým Türkiye'nin otomobili projesini hayata geçirdiniz. Ýnþallah bu güzel projeyi yine sizlerle birlikte neticeye ulaþtýracaðýz. Ayný þekilde þehit Baþbakan Adnan Menderes'in acý hatýrasý sebebiyle adý yaslý adaya çýkan Yassýada'yý sizlerle birlikte demokrasi ve özgürlükler adasý haline getirdik." deðerlendirmesinde bulundu. 

 

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bu sene koronavirüs salgýný sebebiyle her konuda olduðu gibi iþ dünyasýyla hasbihallerinde de farklý bir dönem geçirdiklerini belirterek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði'nin bu yýlki genel kurulunun ertelendiðini hatýrlattý. 

 

Kendilerinin de bu durum sebebiyle video konferans aracýlýðýyla da olsa iþ dünyasýyla bir araya gelmek istediklerinin altýný çizen Erdoðan, "Önce ekranlarý baþýndan bizi izleyen arkadaþlarýma, þu anda Kovid-19'a yakalanmýþ olan içinizde birçok arkadaþým var, hepsine Allah'tan þifalar diliyorum, geçmiþ olsun diyorum. Rabbim en kýsa zamanda inþallah tüm mesai arkadaþlarýnýza kavuþmayý da nasip etsin. 'Bu da geçer ya Hu" diyoruz, inþallah bu da geçecek." dedi. 

 

- "Yüksek faizin nelere mal olduðu ortada"

 

Ekonominin kalbinde faaliyet gösteren oda ve borsa temsilcilerinin 81 il ve 160 ilçede iþ dünyasýnýn nabzýný en güzel þekilde yansýttýklarýna inandýðýný ifade eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

 

"Bu arada özellikle yüksek faiz sebebiyle üretimin, ticaretin, ihracatýn, istihdamýn temsilcileri olan sizler sahada yaþananlarýn tercümaný olarak karar vericilere yol gösteriyor, ýþýk tutuyorsunuz. Zira yüksek faizin nelere mal olduðu ortada. Yüksek faizle bizler gerçek anlamda yatýrým yapabilir miyiz? Sizler bu iþin içindesiniz. Ýstihdam üretebilir miyiz? Mümkün deðil. Peki üretim yapabilir miyiz? O da mümkün deðil. Peki ihracata yönelik ciddi adýmlar atabilir miyiz? O da mümkün deðil. Öyleyse bizim bu noktada çok daha dikkatli olmamýz lazým ve yüksek faize yatýrýmcýmýzý ezdirmememiz gerekiyor. Bunun için ekonomiyle ilgili her konuda iþ dünyamýzla ve onlarýn temsilcileri olan sizlerle istiþare etmeye özel önem veriyoruz. Aldýðýmýz tüm kararlarda, attýðýmýz tüm adýmlarda sizlerle birlikte oluþturduðumuz ortak akýldan faydalanýyoruz. Sektörlerimizin ve þehirlerimizin sorunlarýný, taleplerini, beklentilerini sizlerle birlikte konuþuyor, tartýþýyor ve birlikte çözüm yollarý geliþtiriyoruz."

 

Türkiye'nin son 18 yýldýr büyük mesafe kat ettiði demokrasi ve kalkýnma yolculuðunda 365 oda ve borsanýn lokomotif vazifesi gördüðünü vurgulayan Erdoðan, "Her oda ve borsamýz kendi üyelerine çaðýn gerektirdiði en ileri hizmetleri vermenin yanýnda Türk ekonomisine de çok önemli katkýlarda bulundu. Ben birçok sanayici, birçok iþ adamlarýmýzla oturup konuþtuðumuzda hepsi nasýl battýðýný, nasýl bittiðini anlatýrken hep bana þunu söylerlerdi, neydi o? 'Beni faiz batýrdý, beni faiz bitirdi, þu kadar faiz ödedim, þu kadar faiz ödüyorum' bunu söyleyen insanlara zulmetmek var mýdýr. Ýnþallah biz bunlarý da tersine çevireceðiz, bundan sonra da sizlerin azmi, çalýþkanlýðý, dirayeti ve kabiliyetiyle önümüze çýkartýlan engelleri birer birer aþarak hedeflerimize doðru yürümeye devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu. 

Yüksek faizden arýndýrýlmýþ, istihdamdan finansmana, özellikle nakit akýþýndan teþviklere kadar ihtiyaç duyulan çok sayýda destek paketini hayata geçirdiklerini belirten Erdoðan, bugüne kadar uygulanmýþ en büyük kredi paketleri, Kredi Garanti Fonu kefaletleri ve istihdam teþviklerinin de bu dönemde baþlatýldýðýný dile getirdi.
 
Salgýndan olumsuz etkilenen onlarca sektörde vergi ve primleri 6 ay ertelediklerini anlatan Erdoðan, birikmiþ kamu alacaklarýna uzun vadeli yapýlandýrma getirdiklerini, bununla ilgili kanunun da Mecliste kabul edildiðini anýmsattý.
 
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Þimdi önümüzde yeni bir dönem var. Artýk çok daha güçlü bir þekilde üretime, yatýrýma, istihdama ve ihracata odaklanmamýz gerekiyor. El birliðiyle bu sýkýntýlý dönemi de týpký öncekiler gibi geride býrakýp inþallah büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaþacaðýz. Sizlerden müteþebbisimizin, üreticimizin yanýnda bir Cumhurbaþkanýna ve yönetime sahip olduðunuzu asla unutmadan gayretinizi artýrmanýzý, azminizi güçlendirmenizi istiyorum." diye konuþtu. 
 
Türkiye olarak reformlar ve baþarýlarla dolu sürdürülebilir büyümeyi politikalarýnýn merkezine aldýklarý 18 yýlý geride býraktýklarýna iþaret eden Erdoðan, topyekün kalkýnma anlayýþýyla 81 vilayetin tamamýnda her haneye ve insana dokunan hizmetler gerçekleþtirdiklerini söyledi. 
 
Piyasa ekonomisi anlayýþýyla, rekabeti esas alan þeffaf ve öngörülebilir politikalarla Türkiye'yi kalkýndýrýp güçlendirdiklerini dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti: 
 
"Bugün yaptýðýmýz gibi her kesimle istiþare halinde olmaya özel ehemmiyet verdik. Türkiye tarihinin en büyük demokrasi ve kalkýnma hamlesi bizim dönemimizde baþladý. Milli gelirimizi 236 milyar dolardan 950 milyar dolara, ihracatýmýzý 36 milyar dolardan 152 milyar dolara çýkardýk. Kiþi baþýna düþen milli gelirimizi 12 bin 500 dolara kadar yükselterek ülkemizi üst-orta gelirli ülkeler grubuna dahil etmiþtik. Ülkemize gelen doðrudan yatýrýmlar 138 milyar dolarý bulmuþtu. Yüzde 32 olan enflasyon oranýný yüzde 4'lere kadar indirmiþ, faizleri tarihin en düþük seviyelerine getirmiþtik. Ülke ve millet olarak 2023 hedeflerimize doðru emin adýmlarla yükselirken bir anda içeride ve dýþarýda büyük bir saldýrý dalgasýyla karþýlaþtýk. Gezi olaylarý ile baþlayýp sýnýrlarýmýzýn kuþatýlmasýna, darbe giriþiminden ekonomimize kurulan tuzaklara kadar bütün bunlara uzanan bu saldýrýlarýn hepsini de hamdolsun birer birer boþa çýkardýk. Maruz kaldýðýmýz saldýrýlar sebebiyle tüm gücümüzle istiklal ve istikbal mücadelemize yoðunlaþýrken, yatýrýmlarý ve ekonomiyi de ihmal etmedik. Bu tarihi mücadele döneminde bile Türkiye'yi yüzlerce büyük proje ile donattýk."
 
- "Ýmkansýz denilen nice baþarýlara imza attýk"
 
Erdoðan, kendini savunmanýn ötesinde bölgesel ve küresel bir güç olma yolunda çok önemli adýmlar attýklarýna iþaret ederek, "Yapýlamaz denilen nice harekatlarý yaptýk, imkansýz denilen nice baþarýlara imza attýk. Güçlü sanayi altyapýmýz, zengin insan kaynaðýmýz ve yeniliðe odaklý çalýþkan giriþimcilerimiz sayesinde her zorluðu aþacak yeni yollar bulduk. Savunma sanayinde ülkemizin geldiði yer, tüm dünyada hayranlýkla takip ediliyor." dedi.
 
Ýstanbul'a kazandýrdýklarý üçüncü havalimanýnýn Türkiye'nin 2053 vizyonunun en önemli altyapýlarýndan biri olduðunu vurgulayan Erdoðan, þunlarý kaydetti:
 
"Eðitimden saðlýða, ulaþýmdan enerjiye her alanda gerçekten tarihi öneme sahip projeleri iþte bu mücadele döneminde hayata geçirdik. Deðerini salgýn döneminde çok daha iyi anladýðýmýz þehir hastaneleri ile kapsamlý Genel Saðlýk Sigortasý sistemimiz bile baþlý baþýna bir baþarý hikayesidir. Ýþte Ýstanbul'da Atatürk Havalimaný'nda ve Sancaktepe'de 1008'er odalý hastaneleri 2 ay gibi bir sürede yaptýk ve uçak inecek 5 dakikada hastaneye ulaþacak. Sancaktepe'de uçak yine orada havalimanýna inecek 5 dakikada hastaneye ulaþacak. Niye yaptýk bunlarý? Bütün bu Kovid olayýyla mücadele için."
 
- "Dünya ile birlikte Türkiye'de yeni bir döneme giriyor"
 
Erdoðan, yine ayný þekilde devasa bir hastaneyi Baþakþehir'de yaptýklarýný ve bu hastane ile de salgýnla mücadelede çok önemli adýmlar attýklarýný vurgulayarak, þöyle konuþtu:
 
"Yatýrýmcýlarýmýzýn önünü açmak için gerçekleþtirdiðimiz reformlarla ülkemizi iþ yapma kolaylýðý endeksinde 27 basamak birden yükselterek 190 ülke arasýnda 33'üncü sýraya yerleþtirdik. Bunun anlamýný þöyle küçük bir örnekle anlatacak olursak, 2002'de iþ yeri açma süresi 38 gün iken bu süreyi 7 günün altýna kadar düþürdük. Þimdi ise salgýnýn ortaya çýkardýðý deðiþim süreciyle dünya ile birlikte Türkiye de yeni bir döneme giriyor. Ülkemiz yatýrýmýn, üretimin ve ticaretin yükselen merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. Artýk vites yükseltmenin bile yeterli olmadýðý, araç deðiþtirmenin gerektiði bir dönemdeyiz. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya kararlýyýz." 
 
Cumhurbaþkaný Erdoðan, bir süredir çalýþmalarýný sürdürdükleri hukuk ve ekonomi reformlarýnýn bu yeni dönemin hazýrlýklarý olduðuna iþaret ederek, þunlarý söyledi:
 
"Türkiye'nin en köklü demokrasi ve ekonomi reformlarýný gerçekleþtirmiþ bir yönetim olarak, önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulan deðiþimleri hayata geçirmek de elbette bizim görevimizdir. Temelini attýðýmýz, tabiri caizse kaba inþaatýný tamamladýðýmýz binamýzý artýk nihai hale getirecek atýlýmýn eþiðindeyiz. Ýnþallah ülkemiz hazýrlýk devrini geride býrakýp artýk þahlanýþ dönemine giriyor. Yerli ve uluslararasý yatýrýmcýlar için her anlamda en uygun þartlarý saðlamaya devam edeceðiz. Üretim, istihdam, ihracat ve büyümede ülkemizin olumlu yönde ayrýþtýðýný göreceðiz. Eylül ayýna iliþkin gelen öncü verilerle ise üçüncü çeyreði güçlü bir büyümeyle kapatacaðýmýz artýk kesinleþmiþ oldu. Eylül ayýnda sanayi üretimimiz hem aylýk hem de yýllýk bazda artarak en önemli bir baþarýya imza attý."
 
- "Yýlý pozitif bir büyümeyle bitireceðimize inanýyorum"
 
Recep Tayyip Erdoðan, sanayi ve ticaret sektöründeki adýmlarla hizmet sektörleri toplamýnda ciro endeksinin eylül ayýnda yýllýk yüzde 26,2 arttýðýný belirtti.
 
Bütün bunlarla beraber salgýnýn yol açtýðý ve halen devam eden kimi zorluklara raðmen yýlý da pozitif  büyümeyle bitireceklerine inandýðýný ifade eden Erdoðan, "Fiyat istikrarýný ve finansal istikrarý birlikte saðlayacaðýz. Bunun için enflasyonla mücadele de en önemli önceliðimizdir. Hedefimiz bir an önce tek haneli enflasyon rakamlarýna ulaþmaktýr. Mali disiplini koruyarak, kamu finansman kalitesini artýrarak, yapýsal ve mikro reformlarý hayata geçirerek, deðiþim çizgimizden sapmayarak büyüme ve istihdam odaklý bir anlayýþla yolumuza devam edeceðiz." diye konuþtu. 
 
Önlerindeki sorunlarý, piyasa ekonomisi kurallarýna uygun þekilde çözeceklerini vurgulayan Erdoðan, þu deðerlendirmelerde bulundu:
 
"Salgýnýn önüne geçmek için aldýðýmýz tedbirlerin yol açtýðý sýkýntýlarýn elbette farkýndayýz. Devlet olarak elimizdeki imkanlarý sonuna kadar kullanarak bu sýkýntýlarý azaltmanýn gayreti içindeyiz. Ýnþallah önümüzdeki yýl tüm bu zorluklarý geride býrakmýþ olarak bugünleri acý bir tebessümle yad edeceðiz. Sorumluluðumuzun aðýr olduðunu biliyoruz ama milletimize olan güvenimiz, enerjimiz, þevkimiz, azmimiz daha da büyüktür. Ülkemizi bugünkü bölgesel ve küresel liderlik seviyesine sizlerle birlikte getirdik. Ýnþallah yaþadýðýmýz sýkýntýlarý yine sizlerle birlikte aþacak, hep birlikte büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaþacaðýz."
 
Erdoðan, oda ve borsa baþkanlarýyla bir araya gelmekten duyduðu memnuniyeti de ifade ederek, iþ dünyasýna, esnaf ve sanatkarlara, üreticilere, tüm sektörlere hayýrlý ve bol kazançlar diledi.
 

-Cumhurbaþkaný Erdoðan adýna hatýra aðacý dikildi

 

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan TOBB ETÜ Hatýra Ormaný’na Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan adýna çýnar aðacý dikildi. Aðaç dikimini TOBB ETÜ Rektörü Yusuf Sarýnay tarafýndan gerçekleþtirildi. 


Tarih : 18.11.2020
/ 1198 kiþi görüntüledi.