MARDÝN’ÝN TARIM VE HAYVANCILIK YAPISINA ÝLÝÞKÝN ARAÞTIRMA RAPORU-2021

MARDÝN’ÝN TARIM VE HAYVANCILIK YAPISINA ÝLÝÞKÝN ARAÞTIRMA RAPORU-2021

Highslide JS

MAÜ-ODA/BORSA ARAÞTIRMASINA GÖRE MARDÝN’DE TARIMSAL KAPASÝTE YETERSÝZ VE ETKÝNSÝZ KULLANILIYOR

Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý (Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý), Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu, Özel ve Karma Sektör Ýþbirliði Koordinatörlüðü (MAÜKÖK) ile iþbirliði yaparak Mardin’in Tarim ve Hayvancýlýk Yapýsýna iliþkin bir saha çalýþmasý gerçekleþtirdi.

 

MAÜ Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi, MAÜKÖK Koordinatörü, TOBB/TEPAV, Mardin Ýli/Ýlçeleri Oda/Borsa Akademik Danýþmaný Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin koordinatörlüðünde, Ýktisat Bölümü öðrencilerinin katkýlarýyla yürütülen bu araþtýrma, Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarýnýn/Borsalarýnýn Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ile ortak çalýþmasý niteliðindedir.

 

27-30 Ekim 2021’de düzenlenen 7.Uluslararasý Mardin Tarým Ekipmanlarý, Gýda ve Hayvancýlýk Fuarý’nýn (Magrotex 2021) katýlýmcý firmalarýyla gerçekleþtirilen bu saha çalýþmasý ile; Mardin’in tarým ve hayvancýlýk yapýsýna iliþkin sorunlar, bu sektörlerle yakýndan ilgili firmalarýn bakýþ açýsýyla tespit edilerek ilgili çözüm tekliflerinin ortaya konulmasý amaçlanmaktadýr.

 

8’i Mardin’den, 15’i Mardin dýþýndan (Adana, Ankara, Antalya, Çorum, Diyarbakýr, Ýstanbul, Konya, Manisa, Maraþ, Sinop, Urfa) olmak üzere toplamda 23 Fuar katýlýmcýsý firma ile, yüzyüze anket usülüyle gerçekleþtirilen araþtýrmada þu 2 (iki) ana soruya cevap bulunmaya çalýþýldý.

  1. Mardin’deki tarým ve hayvancýlýk yapýsýna dair deðerlendirmeleriniz (kapasite/sorunlar) nelerdir?
  2. Mardin’deki tarým ve hayvancýlýk yapýsýna dair sorunlarýn giderilmesine yönelik neler yapýlabilir?

 

Anket kapsamýnda verilen cevaplar harmanlandý ve genel durum tespiti yapýlarak deðerlendirmeye tâbi tutuldu.

 

Araþtýrma ile ortaya çýkan sonuçlar þöyledir:

  • Firmalar, Mardin’de tarým ve hayvancýlýk kapasitesinin gereken seviyede olmadýðýný ifade etmektedir. Bununla beraber, tarýmsal kapasitenin yine de hayvancýlýk ile kýyaslandýðýnda daha yüksek olduðunu tespit etmektedirler. Bu kapasitenin yetersizliðine iliþkin dile getirilen sebeplerden biri, kentleþme oranýnýn giderek artmasýdýr.
  • Öte yandan, tarýmsal faaliyetlerin icrasýna yönelik bilgi kirliliðinin ve önyargýlarýn fazla olduðu ifade edilmektedir. Þehirde, verimli topraklarýnýn varlýðýna ragmen, bilinçli bir ziraî faaliyet gerçekleþtirilmediði dile getirilmektedir. Bu çerçevede, sulamaya ve gübrelemeye iliþkin bilgi eksikliklerinin varlýðý ve bu kapsamda özellikle tarýmsal sulama konusunda ciddi bir bilinçsizlik mevcut olduðu dile getirilmektedir.
  • Tarýmda gübre, ilaç, yakýt vb. hammaddelerin maliyetinin yüksekliði ise özel bir önemle dile getirilen hususlardan biridir. Bu yüksek ve sürekli fiyat artýþlarýnýn hem tarýmý hem de hayvancýlýðý gerilettiði ortaya konmaktadýr.
  • Elektrik kesintilerinin tarýmsal faaliyetleri engellediði, belirtilen diðer bir husustur.
  • GAP’ýn tamamlanmamýþ olmasý da not düþülen bir baþka sorundur.

 

Firmalar, Mardin'deki gýda, tarým ve hayvancýlýk yapýsýna dair sorunlarýn giderilmesine yönelik birtakým tekliflerde bulunmaktadýr. Bunlardan bir kýsmý þöyledir:

  • Katýlýmcý firmalar, tarým ve hayvancýlýk faaliyetlerinin icrasýna dair bilinçsizlik sorununa yüksek oranda dikkat çektiklerinden bunun çözümü hususunda ilk olarak eðitim olgusuna yer vermektedirler. Nitekim bunu “Ziraatçiyim diyen herkesin uygun biçimde eðitilmesi icap etmektedir” þeklinde özetlemektedirler. Bu süreçte baþta Tarým ve Hayvancýlýk Ýl/Ýlçe Müdürlükleri olmak üzere diðer ilgili kurumlarýnda önemli rol üstlenmesi gereðine iþaret etmektedirler.
  • Tarýma ve hayvancýlýða ilginin artmasý için birtakým maddî imkânlar saðlanmasý gereðine deðine katýlýmcýlar, bu çerçevede gübre, ilaç vb. hammaddelere yönelik desteklerin artýrýlmasýna ihtiyaç olduðunu ifade etmektedirler.
  • Ziraî faaliyetlerin artýrýlmasýna katký saðlamasý için ürün tanýtýmýna da yer verilmektedir. Bu çerçevede, mesela Mardin’de yetiþen buðdayýn ve bundan üretilen ürünlerin (bulgur, irmik, makarna vb.) özellikle yurtdýþýnda tanýtýmýnýn yapýlmasý gerektiði dile getirilmektedir.
  • Hayvancýlýðýn artýrýlmasý için de köy meralarýnýn geniþletilmesi gereðine dikkat çekilmektedir. Bu amaçla yem, ilaç vb. desteklerin saðlanmasý hususuna da deðinilmektedir.
  • GAP Projesi kapsamýndaki sulama ve elektrik projelerinin ivedilikle tamamlanmasý ise özel bir önemle dile getirilen hususlardan biridir.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý bu tür iþbirlikleri yaparak þehre ve bölgeye iliþkin tespitler, deðerlendirmeler ve iktisat politikasý teklifleri içeren benzer çalýþmalarýn sürdürüleceðini belirtti.


Tarih : 23.11.2021
/ 700 kiþi görüntüledi.