MARDÝN MAÜ-ODA/BORSA 2022 YILI PARA-KREDÝ ARAÞTIRMASI KREDÝLERDE BAZI SORUNLARIN VARLIÐINI ORTAYA KOYUYOR

MARDÝN MAÜ-ODA/BORSA 2022 YILI PARA-KREDÝ ARAÞTIRMASI KREDÝLERDE BAZI SORUNLARIN VARLIÐINI ORTAYA KOYUYOR

Highslide JS

Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý (Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý), Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu, Özel ve Karma Sektör Ýþbirliði Koordinatörlüðü (MAÜKÖK) ile iþbirliði yaparak bankalara iliþkin ‘para-kredi’ konulu bir saha çalýþmasý gerçekleþtirdi.

 

MAÜ Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi, MAÜKÖK Koordinatörü ve TOBB/TEPAV, Mardin Ýli/Ýlçeleri Oda/Borsa Akademik Danýþmaný Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin yönetiminde, Ýktisat ve Ýþletme Bölümleri öðrencilerinin katkýlarýyla Mardin Ýlindeki/Ýlçelerindeki kamu ve özel nitelikli klasik ve katýlým bankalarý ile gerçekleþtirilen bu saha çalýþmasý; bankalarla tarým, sanayi ve hizmet sektörlerindeki tüccar/sanayici ve bireyler arasýndaki para-kredi iliþkilerine dair tespitlerde bulunmayý hedefliyor.

 

Toplamda 13 banka þubesiyle, yüzyüze anket usülüyle gerçekleþtirilen araþtýrmada þu 4 (dört) ana soruya cevap bulunmaya çalýþýldý:

  1. Mardin’de bankalar ile sanayiciler/iþ insanlarý arasýndaki iliþkiler hakkýnda neler düþünüyorsunuz, iliþkiler saðlam mýdýr?
  2. Mardin’de bankalar ile sanayiciler/iþ insanlarý arasýnda, varsa, ne tür sorunlar yaþanmaktadýr?
  3. Kredi verirken ne tür bilgiler ve belgeler talep ediyorsunuz?
  4. Mardin’de en fazla kredi verdiðiniz sektörler/faaliyet alanlarý hangileridir?

 

Anket kapsamýnda verilen cevaplar harmanlandý ve genel durum tespiti yapýlarak deðerlendirmeye tâbi tutuldu. Araþtýrma ile ortaya çýkan bazý sonuçlar þöyle:

  • Mardin’de bankalarýn reel kesimle iliþkileri genel itibariyle saðlam bir temelde yürütülmektedir. Bununla beraber, birtakým sorunlar da yaþanmýyor deðildir.
  • En temel sorun yaþanan alan, kredi iþlemlerine dair olup bu da kendini özellikle iki aþamada hissettirmektedir. Ýlki kredi talebinde, daha ziyade yeterli mâli güce uygun olmayan tutarlarda kredi taleplerinde ortaya çýkmakta, ayrýca yeteli bilgi-belge temin edilememesi durumunda sýkýntýlar ile karþýlaþýlmaktadýr.
  • Kredi ile ilgili sorun yaþanan ikinci ana aþama ise geri ödemelere dairdir. Burada da hem firmalarýn/kiþilerin, baþta ekonomik konjonktördeki olumsuzluklar olmak üzere yaþanan diðer sýkýntýlarýn da etkisiyle ödemelerini düzenli bir þekilde yapamamalarýna yol açmaktadýr.
  • Hem kurumsal hem de bireysel kredilerde istenen bilgiler-belgeler, genel olarak benzer olmakla beraber, bazý bankalar ilave taleplerde bulunabilmektedir.
  • Mardin bankalarý, hemen her sektöre yönelik kredi sunumunda bulunmakla beraber, aðýrlýklý olarak þu faaliyet alanlarý ön plana çýkmaktadýr: Tarým, Hayvancýlýk, Gýda sanayii, Ýnþaat, Kimyevî madde, Makina, Nakliye/lojistik, Otomotiv, Tekstil, Turizm.
  • Bankalar, hem kurumlara hem de bireylere yönelik (tüketici, taþýt, konut) kredi sunumunda bulunmaktadýr.

 

Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý; üyelerine, ilgili kuruluþlara ve kamuoyuna karþý sorumluluklarýnýn bir gereði olarak, Mardin Artuklu Üniversitesi baþta olmak üzere çeþitli kurum iþbirliði yaparak þehre iliþkin tespitlere, deðerlendirmelere ve iktisat politikasý tekliflerine yönelik bu ve benzeri çalýþmalara devam edeceðini ifade etti.


Tarih : 21.09.2022
/ 456 kiþi görüntüledi.