Ulusal Hububat Kongresi 2025 Mardin'de yapýldý

Ulusal Hububat Kongresi 2025 Mardin'de yapýldý

Highslide JS

Ulusal Hububat Kongresi,odamýz Kýzýltepe TSO , Mardin Oda/Borsalarý,Mardin OSB,Dicle Un Sanayicileri Derneðinin ev sahipliðinde 26 nisan 2025 te Mardinde yapýldý .

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý'nýn teþrif ettiði Kongrede ,Bakan yaptýðý konuþmada, kongrede ülkenin çok önemli stratejik ürünlerini içeren hububat üretimiyle ilgili bütün yönlerin tartýþýlacaðýný, kongreden çýkan sonuçlarýn Bakanlýk için de son derece önemli veriler içereceðini söyledi.

Kongrenin sadece bir ürün grubunun deðerlendirmesinden ibaret olmadýðýný, tarýmýn stratejik gücünü, gýda arz güvenliðin temelini ve en önemlisi de çiftçi ve üreticilerin emeðinin konuþulduðu çok önemli bir platform olduðunu belirten Yumaklý, kongre için Ulusal Hububat Konseyi baþta olmak üzere tüm paydaþlara teþekkür etti.

Ýklim deðiþikliðinin etkisini çok yakýndan hissettiklerini, son dönemde birçok iklim olayýný farklý þekilleriyle yaþadýklarýný ifade eden Yumaklý, þöyle konuþtu:

"Kuzey taraflarýmýzda ülkemizin sel ve taþkýnlarýný konuþurken, güney taraflarýnda orman yangýnlarýný veya kuraklýðý ya da farklý iklim koþullarýnýn bize dayattýðý birtakým hususlarý konuþmuþ oluyoruz. Ýki hafta önce de çok önemli bir zirai don olayýyla özellikle meyve çeþitlerimiz çok ciddi bir þekilde etkilendi. Son 30 yýlýn en düþük sýcaklýðýndan bahsediyoruz. Bize gelen veriler eksi 17 dereceler idi ama Niðde'de eksi 19 derecelerin de termometreler tarafýndan ölçüldüðünü söylediklerinde, durumun ne kadar ciddi olduðunda herhalde hepimiz farkýna varmýþ olduk. Meteoroloji Genel Müdürlüðü, özellikle meteorolojik verilerin tarýma etkisi anlamýnda hepimizin takip ettiði önemli veriler açýklýyor. Zirai donla alakalý geçtiðimiz hafta baþýndan itibaren, bu verileri açýkladýðýnda ilk yaptýðýmýz iþ, bütün Bakanlýk teþkilatýnýn üreticilerimizin yanýnda olmasýydý. Derhal sahaya çýkýldý."

Tarýmsal üretimin açýk alanlarda yapýlmasýnýn pek çok riski barýndýrdýðýný ifade eden Yumaklý, "Sizler farklý önlemleri alabilirsiniz belki ama bu olay da daha farklý oldu. Maalesef eksi 6 derecenin çok daha altýndaki sýcaklýklarda mevcuttaki metotlar ve teknolojiler yeterli olmadý. Tabi bunun sonucunda Sayýn Cumhurbaþkanýmýz her zaman olduðu gibi bu çok önemli sektör için de yakýn takibini bizlere verdiði talimatla bütünleþtirdi ve bizler de özellikle bu don hadisesinin yaþandýðý iller baþta olmak üzere genelini ifade eden hususlarda açýklamalarýmýzý yaptýk." ifadelerini kullandý.

"ÜRETÝCÝLERÝ TARSÝM SÝGORTASI YAPMAYA DEVAM EDÝYORUM"

Ýbrahim Yumaklý, tarým sigortasýnýn öneminin bu son yaþadýklarý olayda çok daha yakýndan anlaþýldýðýný, tarým sigortasý TARSÝM'in yüzde 70'e varan oranda poliçe bedelinin devlet tarafýndan karþýlandýðýný, bir senelik emeðin garanti altýna alýnmasýnýn son derece önemli olduðunu vurgulayarak, üreticileri TARSÝM sigortasý yapmaya davet etti.

Özellikle buðday ve arpa ürünleri için gelir koruma sigortasýnýn da bu poliçe bütününün içerisinde olduðunu bildiren Yumaklý, "Sadece bunlar deðil farklý þeyler de yapmanýz gerekir. Ýklim deðiþikliðine uyumlu özellikle soðuða dayanýklý ve kuraklýða toleranslý tohumlar ve birtakým AR-GE çalýþmalarý yapýlmasý gerekir. TAGEM Genel Müdürlüðümüz bu çalýþmalarý yapýyor." diye konuþtu.

Yumaklý, hububat grubu ürünlerin bütün dünyada stratejik önemi en yüksek ürün grubunun içerisinde olduðunu, insanlýk var olduðu sürece de bunun böyle devam edeceðini belirterek, dünyada en fazla üretimi yapýlan hububat ürünlerinin, mýsýr, çeltik ve buðday olduðunu aktardý.

"SON 20 YILDA VERÝMLÝLÝKTEKÝ ARTIÞ YAKLAÞIK YÜZDE 31 OLDU"

Dünyada tahýl üretiminin 2025-2026 pazarlama yýlýnda yeni bir zirve yapacaðýný öngördüklerine iþaret eden Yumaklý, bir önceki yýla göre 70 milyon ton artýþla 2,4 milyar tona ulaþacaðýný tahmin ettiklerini belirtti.

Yumaklý, Türkiye'nin de hububat üretim potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olduðunu, bu nedenle üretimin büyük önem taþýdýðýný ifade ederek, ülkede üretilen bitkisel ürünlerin içerisinde en fazla ekim alanlarýna sahip olan ürün grubunun hububat olduðuna dikkati çekti.

Ülkenin tarým alanlarýnýn nadasa býrakýlanlarý hariç yüzde 69'unda tarla ziraatý yapýldýðýný aktaran Yumaklý, þöyle devam etti:

"Bunlarýn da yüzde 68'inde hububat grubu ürünler ekiliyor. 2024 yýlý rakamlarýný vermek isterim size, tarla bitkileri ekim alaný 544 bin dekar artýþla 167.9 milyon dekara ulaþmýþ oldu. Son 20 yýlda hububat üretimimizin yüzde 14, son 3 yýllýk dönemde ise yüzde 22 oranýnda artarak 39 milyon tona ulaþtý. Hububat içerisinde önemli bir yere sahip buðday. Son 10 yýllýk üretimimiz 17 milyon tonla 22 milyon ton arasýnda deðiþik miktarlarda, rakamlarda rekolteye sahip oldu. Son 20 yýlda verimdeki artýþ yaklaþýk yüzde 31 oldu ve dekarda 296 kilograma ulaþtý. Tabi ki bu rakam yeterli deðil. Dolayýsýyla kurak alanlarda yapýlan tarýmýn özellikle hububat ekiminin sulak alanlarýn oluþturulmasý ile beraber bu rakamýn çok daha yukarýlara çýkacaðýný biliyoruz. Özellikle GAP bu konuda son derece önemli. Buradaki yatýrýmlarý hýzlýca bitirmek bizlerin de arzusu. Türkiye'nin un ihracatýnda birinci sýrada olduðunu ve makarna ihracatýnda ikinci sýrada olduðunu belirtelim. Bunlarýn kahramanlarý da sizlersiniz. Bu baþarýda payý olan bütün sektör paydaþlarýna yani sizlere, ülkem adýna caný gönülden teþekkür ediyorum."

Yumaklý, verimli ve kaliteli üretimin öncelikleri olduðunu, bu üretimi risklere karþý dayanýklý haline getirmek için son dönemde çok önemli uygulamalarý yürürlüðe koyduklarýný vurgulayarak, bu düzenlemelerin planlý üretimin yapýlmasý, sözleþmeli üretim, tarým arazilerinin etkin kullanýmý, üretim yapýlan tüm alanlarýn kayýt altýna alýnmasý gibi birçok baþlýðý içerdiðini anlattý.

"ÜRÜNLERÝN TAMAMINI SATIN ALACAK BÝR TMO HAZIRLIÐI DA TAMAMLAMIÞ DURUMDA"

Bu düzenlemeler sayesinde tarýmsal hasýlanýn önemli ölçüde artmasýnýn önünü açtýklarýna dikkati çeken Yumaklý, bu çalýþmalara yeni destekleme modelini de entegre ettiklerini bildirdi.

Üretim planlamasýna uyulduðu takdirde buðday ve arpada bir önceki destek modeline kýyasla buðday ve arpada yüzde 243, mýsýrda yüzde 254 daha fazla destek alýnacaðýný dile getiren Yumaklý, "Geçen yýl 1 eylül itibarýyla üretim planlamasýný uygulamaya baþlattýk. Bu yýl bunun ilk sonuçlarý gelmiþ olacak. Elbette þunu söylemek çok da doðru olmaz. Hemen düðmeye bastýk, ertesi günü her þey düzeldi, bu þekilde deðil ancak bu ülkenin Tarým ve Orman Bakaný, bu ülkenin gýda arz güvenliðinin teminatý olan bir bakanlýðýn en üst düzeydeki temsilcisi olarak üretim planlamasýnýn Türkiye'deki bütün ürün gruplarýnda, bütün üreticiler tarafýndan benimsenmesi, sahiplenmesi, gururunu buradan sizlere ifade etmek istiyorum. Bütün üreticilerimize teþekkür ediyorum." diye konuþtu.

Yumaklý, kanunda yapýlan deðiþikliklerin pozitif etkilerinin kendilerine gelen veri setleriyle de doðrulandýðýný belirterek, þöyle konuþtu:

"2025 yýlýnda Çiftçi Kayýt Sistemi (ÇKS) kayýtlý alanlarýmýz 3,4 milyon dekar arttý, bunun 1,9 milyon dekarý tarýmsal üretim planlamasý ürünleri. ÇKS kayýtlý alanlarýmýz 168,7 milyon dekara ulaþýrken, planlama ürünleri alaný 112,9 milyon dekara çýktý. Bunlar son derece önemli rakamlar. Hububat alanlarýnda ÇKS kayýtlarýna göre, bir önceki yýla kýyasla 2,7 milyon dekar artýþ ve tüm tarým alanlarýnda 4 milyon dekar artýþý tahmin ediyoruz. Üç yýllýk açýkladýk üretim planlamasýný. Hedefimiz, bu planlama dönemi sonucunda, hububat üretiminde yüzde 13'lük bir artýþ. Eðer önümüzdeki ay iklimle ilgili beklenmedik geliþmeler olmaz ise hububatta hasat sezonuna baþlayacaðýz. Sektördeki fiyat istikrarýný saðlamak için dünya ve ülke piyasalarýný takip ederek, en doðru enstrümanlarla, en doðru zamanda piyasa refleksini analiz ederek çalýþmalarýmýzý yapýyoruz. TMO geçtiðimiz eylül ayýndan bu zamana, iç satýþlar, mamul madde kapsamýndaki satýþlar ve ihracat dahil olmak üzere 10,5 milyon ton gibi rekor seviyede bir ürün satýþý gerçekleþtirmiþ oldu."

TMO alýmlarýnýn yüzde 50'sinin lisanslý depolarda en üst sistemiyle yapýldýðýný belirten Yumaklý, bu yýl da bu alýmlarýn lisanslý depolar üzerinden baþta olmak üzere gerçekleþeceðini ifade etti.

Bakan Yumaklý, TMO tarafýndan 2025 yýlý alým kampanyasý hazýrlýklarýnýn çok yoðun bir þekilde devam ettiðini ifade ederek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Bu kapsamda elbette ülkedeki anbean bütün geliþmeleri, ekiliþ, rekolte ve üretim maliyetlerinin belirlenmesi çalýþmalarý ayný hýzda devam ediyor. 2025 yýlýnda alýnacak ürünün depolanmasý konusunda ön hazýrlýklar ve revizyon çalýþmalarý ile arz edilecek ürünlerin tamamýný satýn alacak bir TMO hazýrlýðý da tamamlanmýþ durumda. TMO arz edilecek ürünlerin tamamýný alacak þekilde hazýr. Hasat sezonunun þimdiden hayýrlý, uðurlu ve bereketli olmasýný diliyorum. Türkiye Yüzyýlý bereketin yüzyýlý olacak inþallah. Ülkemizin bütünü için sürdürülebilir bir kalkýnma özellikle modern, verimli ve kaliteli ürünün üretilmesi için son derece önemli ve kýymetli. Bu nedenle hububat sektörüne daha fazla yatýrým yapmak ve yerli üreticilere destekler sunmak son derece önemli."​

 


Tarih : 26.04.2025
/ 43 kiþi görüntüledi.
IBAN Bilgileri