DÝKA COÐRAFÝ ÝÞARETLER TOPLANTISI YAPILDI.

DÝKA COÐRAFÝ ÝÞARETLER TOPLANTISI YAPILDI.

Highslide JS

DÝCLE BÖLGESÝ ODALARI/BORSALARI YENÝ BÝR PROJEDE BÝR ARAYA GELDÝ

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði tarafýndan 2014 yýlýndan itibaren yürütülen “81 Ýle 81 Akademik Danýþman” Projesi kapsamýnda bölgesel iþbirliklerine devam ediliyor. Bu çerçevede, Dicle (TRC3) Bölgesi Akademik Danýþmanlarý yeni iþbirliklerine imza atýyor. Bu amaçla; Batman, Mardin, Þýrnak ve Siirt Ýllerini kapsayan “TRC3 (Dicle) Bölgesi Coðrafî Ýþaretler Tespiti Projesi” için toplantýlar serisine baþlandý.

 

Dicle Kalkýnma Ajansý(DÝKA)’nýn inisiyatifiyle ilki 02.06.2016 tarihinde Mardin’de düzenlenen toplantýya dört ilin üniversiteleri, ticaret ve sanayi odalarý, ticaret borsalarý, tarým müdürlükleri, ziraat odalarý, çeþitli meslek kuruluþlarý ile GAP Ýdaresi ve Harran Üniversitesi temsilcileri katýldý. Toplantýya Kýzýltepe Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Þahin, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý Genel Sekreteri Çetin Sasa ve Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý Genel Sekreteri Abdulkadir Güneþ bizzat katýldý.

 

Mardin Ýli Akademik Danýþmaný Mardin Artuklu Üniversitesi ÝÝBF Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin, Batman Ýli Akademik Danýþmaný Batman Üniversitesi ÝÝBF Ýktisat Bölümü Arþ. Gör. Gökhan Karhan’ýn ve Batman Üniversitesi ÝÝBF Ýktisat Bölümü Arþ. Gör. Esat Atalay’ýn da katýldýðý toplantýda ‘Coðrafî Ýþaretler Projesi’ kapsamýnda ne tür iþbirlikleri yapýlabileceðine iliþkin müzakerelerde bulunuldu. Öte yandan, Þýrnak Ýli Akademik Danýþmaný Þýrnak Üniversitesi ÝÝBF Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Açcý ve yine Þýrnak Üniversitesi MYO Muhasebe ve Vergi Uygulamalarý Bölümü Öðretim Görevlisi Ferhat Þirin Sökmen de toplantý öncesi hazýrlýk aþamasýna aktif olarak iþtirak ettiler.

 

Bilindiði gibi ‘coðrafî iþaret’ belirgin bir niteliði, ünü veya diðer özellikleri itibariyle kökeninin bulunduðu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeþleþmiþ bir ürünü gösteren izdir/göstergedir. Coðrafi iþaretli ürünün korunmasý ve ticaretinin gerçekleþtirilmesi, kýrsal alanlarda ekonomik aktivitelerin sürdürülebilir hâle gelmesini ve hayat standardýnýn yükselmesini saðlar. Yerelde ekonomik canlanmayý saðlayan coðrafî ürün üretimi ve ticareti, iç göçün engellenmesinde de potansiyel pozitif bir etki oluþturur.

 

Bu proje ile de TRC3 Bölgesi’nde belirli coðrafi alanlarda üretimi yapýlan özgün tarým ve gýda ürünlerinin coðrafî iþaret tescili ile deðerinin yükseltilmesi, ürünün özgünlüðünün korunmasý, üretim yapan çiftçilerin ve üretim/pazarlama zinciri içinde yer alan aktörlerin gelirlerinin arttýrýlmasý yoluyla bölgesel kalkýnmanýn saðlanmasý hedeflenmektedir.

 

Mardin, Batman ve Þýrnak Ýlleri Akademik Danýþmanlarý yeni bir projede iþbirliði yapýyor olmaktan mutluluk duyduklarýný dile getirerek “bölgesel kalkýnmaya” katkýda bulunan bu ve benzeri projelerde ortak hareket etmeye devam edeceklerini ifade ettiler. Mardin Ýli ve Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý baþta olmak üzere Bölge Odalarý ve Borsalarý da benzer niyetlerini dile getirerek bu tür iþbirliklerine her zaman fiili katký saðlamaya hazýr olduklarýný dile getirdi.

 


Tarih : 21.06.2016
/ 2257 kiþi görüntüledi.