"Ticari krediler aniden ve çok sert bir þekilde kesilmemeli"

"Ticari krediler aniden ve çok sert bir þekilde kesilmemeli"

Highslide JS
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, KOBÝ kredilerinde yaþanan daralmanýn zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamýna olumsuz yansýdýðýný belirterek, "Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye'nin önceliði mevcut üretim kapasitesini korumak olmalý. Ticari krediler aniden ve çok sert bir þekilde kesilmemeli. Reel sektörün finansmana eriþim taleplerine toptancý bir þekilde olumsuz bakýlmamalý." dedi.​

Ýstanbul Sanayi Odasý (ÝSO) Meclisi’nin temmuz ayý olaðan toplantýsý, "Sanayimizin ve Üretim Hayatýmýzýn Sorunlarýnýn Çözümünde Çatý Örgütümüz TOBB’un Rolü, Önemi ve Beklentilerimiz" ana gündemi ile Odakule Fazýl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleþtirildi.

 

Toplantýya TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, ÝSO Yönetim Kurulu Baþkaný Erdal Bahçývan ve meclis üyeleri katýldý.

 

Toplantýda konuþan Hisarcýklýoðlu, milli gelir içinde sanayinin payýnýn yüzde 27’ye geldiðini ve son 20 yýlýn en yüksek düzeyine ulaþtýðýný söyledi.

 

Sanayi yatýrýmlarýndaki geliþmenin bir göstergesi niteliðindeki OSB sayýsýnýn son 20 senede 191'den 393'e yükseldiðini bildiren Hisarcýklýoðlu, "OSB’si olmayan ilimiz kalmadý. Yine imalat sanayi yýllýk ihracatý 240 milyar dolarý aþarak rekor kýrdý. Tüm bu baþarýlarda belki de en büyük pay sizlere ait. Yine sizlerin gayretleriyle, Ýstanbul Sanayi Odamýz, faaliyetlerini ve kurumsal kapasitesini her geçen sene geniþletiyor. Ýnovasyondan çevreye, teknolojiden üniversite-sanayi iþ birliðine kadar pek çok alanda, kapsamlý çalýþmalar yaparak sanayicimize yeni ufuklar ve imkânlar kazandýrýyor. KOBÝ'lerimizin geliþmesine ve büyümesine destek oluyor. Ýþte tüm bunlar, sanayinin baþ þehrine yakýþan, çaðdaþ bir hizmet anlayýþýdýr." ifadelerini kullandý.

 

Hisarcýklýoðlu, uzun vadeli yatýrým finansman imkanlarýnýn çoðaltýlmasý gerektiðini dile getirerek, "Merkez Bankasý’nýn yatýrým kredileri devam ettirilmeli, hatta teknoloji projeleri için kapasitesi artýrýlmalýdýr. Zira cari açýðýmýzý azaltmak, küresel tedarik zincirlerinden daha büyük bir pay almak için dev ölçekli kilit teknoloji yatýrýmlarýna ihtiyaç var. Teþvik sistemimizi de buna göre yeniden tasarlamalýyýz. Togg benzeri en az 5 sivil teknoloji yatýrýmýný ülkemize kazandýrýrsak, teknolojide çok büyük atýlým yapacaðýmýz kanaatindeyiz." deðerlendirmesinde bulundu.

 

- "Togg'da seneye ihracata baþlayacak ve bayraðýmýzý dünya pazarlarýna taþýyacaðýz"

 

Hisarcýklýoðlu, 6 yýl önce Türkiye’nin Otomobili projesini baþlattýklarýný hatýrlatarak, " Kimse ortaya çýkmazken, 5 babayiðiti bir araya getirip yola çýktýk. Tarihimizde ilk defa, fikri mülkiyet haklarýnýn tamamý ülkemize ait olan otomobili ürettik. 60 yýllýk yerli ve milli otomobil rüyamýzý hayata geçirdik. Togg ile sadece otomobil üretmekle kalmadýk. Elektrikli, akýllý ve otonom teknolojilerle dönüþen yeni mobilite ekosistemine de öncülük ediyoruz. Togg’un mart ayýnda baþlayan yurt içi satýþlarda, üretimin 6 katýndan fazla talep geldi. Bu da halkýmýzýn teveccühünü ve inancýný gösterdi. Seneye inþallah ihracata baþlayacak ve bayraðýmýzý dünya pazarlarýna taþýyacaðýz. Bu hayal hepimizindi, gerçekleþtirmenin gururunu da hep birlikte yaþayacaðýz." þeklinde konuþtu.

 

Ýþ dünyasý öngörülebilirlik istediðini ve geleceðe dair yol haritasý beklediðini iþaret eden Hisarcýklýoðlu, þunlarý kaydetti: "Ýþ planlarý yapmak, önümüzü görmek ve böylece güven içinde ilerlemek için kamu tarafýndan ekonomiye iliþkin orta ve uzun vadeli planlarýn kamuoyuyla paylaþýlmasý önemlidir. Ýþte bu kapsamda da geçen hafta, Cumhurbaþkaný Yardýmcýmýz sayýn Cevdet Yýlmaz ile bir araya geldik. Ekonominin yol haritasý niteliðindeki ve eylül ayýnda açýklanmasý beklenen Orta Vadeli Program'a dair önerilerimizi ilettik. Elbette sanayimizin ayakta kalmasý ve büyümeye devam etmesi için, makroekonomide istikrarýn ve güvenin saðlanmasý ön þarttýr. Yeni ekonomi yönetiminin bu yönde hareket ederek, para politikasýnda baþlattýðý normalleþme adýmlarýný memnuniyetle karþýladýk.

 

Özellikle KOBÝ kredilerinde yaþanan daralma, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamýna olumsuz yansýyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye'nin önceliði mevcut üretim kapasitesini korumak olmalý. Ticari krediler aniden ve çok sert bir þekilde kesilmemeli. Reel sektörün finansmana eriþim taleplerine toptancý bir þekilde olumsuz bakýlmamalý. Dün bu kapsamda önemli bir geliþme yaþandý. Reeskont kredilerinin hacmi ve Kobilere ayrýlan pay artýrýldý, eriþim þartlarý kolaylaþtýrýldý. Yüzde 30’luk ilave döviz satýþ zorunluluðu kaldýrýldý. Tüm bu sadeleþtirme adýmlarýný olumlu karþýlýyor ve devam etmesini temenni ediyoruz."

 

- "Vergi sisteminin reforma ihtiyacý var"

 

Rifat Hisarcýklýoðlu, Türkiye'de vergi sisteminin reforma ihtiyacý olduðuna dikkati çekerek, "Gerçekten çok karmaþýk bir vergi sistemimiz var. Üstelik her geçen yýl daha da karmaþýk hale getiriyoruz. Suistimal eden az sayýda kötü örnek yüzünden, milyonlarca mükellefin hayatýný daha da zorlaþtýrýyoruz. Bu da vergi uyuþmazlýklarýný giderek artýrýyor. Bu yaklaþýmý deðiþtirmemiz lazým. KDV sistemimiz de maalesef özel sektör için bir finansman sorunu haline gelmiþtir. Ýndirilemeyen KDV’nin her yýl sonunda iadesi saðlanmalý, birikmiþ-devreden KDV stokuna mahsup imkaný getirilmeli ve KDV iadesinde daha basit bir sisteme geçilerek iade süreçleri hýzlandýrýlmalýdýr. Gelir vergisi basamaklarý, geçmiþ enflasyon dikkate alýnarak yeniden düzenlenmelidir." diye konuþtu.

 

- ÝSO Baþkaný Erdal Bahçývan

 

ÝSO Baþkaný Erdal Bahçývan ise büyüme, fiyat istikrarý ve finansal istikrar amaçlarý arasýnda çeliþkilerin arttýðý ve manevra alanýnýn daraldýðý bir ortamda, para politikasý hatalarý ve sistemik finansal dalgalanmalarýn temel riskler olarak öne çýktýðýný küresel faizlerdeki artýþýn tüm ekonomiler üzerindeki baskýyý artýrdýðýný ifade etti.

 

Türkiye'de iç tasarruflarýn büyümeyi finanse etmekte yetersiz kaldýðýný belirten Bahçývan, þu deðerlendirmelerde bulundu: "Uluslararasý sermaye giriþlerinin kalýcý ve saðlýklý bir yapý arz etmesi, bilhassa doðrudan nitelikli yatýrýmlarýn finansmandaki payýnýn artýrýlmasý, her zamankinden daha önemli. Bu baðlamda geçtiðimiz günlerde Körfez ülkelerine gerçekleþtirilen resmi ziyaretler kapsamýnda savunma sanayi, teknoloji, yenilenebilir enerji gibi pek çok alanda yatýrým, ticaret ve dýþ finansmana yönelik saðlanan anlaþmalar ülkemiz adýna umut verici.

 

Ýsveç’in NATO’ya katýlýmýna iliþkin saðlanan uzlaþma da ülkemizin dýþ iliþkilerde bir normalleþmenin iþaretini vermesi bakýmýndan kýymetli. Oluþan bu pozitif iklimin de desteðiyle, baþta Gümrük Birliði’nin güncellenmesi olmak üzere, AB ile yaþadýðýmýz sorunlarýn çözüm yoluna girmesi en büyük temennimiz. Bilhassa iþ insanlarýmýz için son dönemde en ciddi engellerden biri haline gelen vize sorunu konusunda acil rahatlatýcý adýmlar atýlmasý gerektiðini yeniden hatýrlatmak istiyorum."

 

(A.A.)


Tarih : 28.07.2023
/ 201 kiþi görüntüledi.