MARDÝN’ÝN TARIM VE HAYVANCILIK YAPISI BASIN BÜLTENÝ

MARDÝN’ÝN TARIM VE HAYVANCILIK YAPISI BASIN BÜLTENÝ

Highslide JS

Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý (Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý), Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu Özel ve Karma Sektör Ýþ Birliði Koordinatörlüðü (MAÜKÖK) ile Mardin’in Tarým ve Hayvancýlýk Yapýsýna iliþkin bir saha çalýþmasý gerçekleþtirdi.

 

MAÜ Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi, MAÜKÖK Koordinatörü ve TOBB/TEPAV ile Mardin Ýli/Ýlçeleri Oda/Borsa Akademik Danýþmaný Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin yönetiminde, Ýktisat ve Ýþletme Bölümleri öðrencilerinin katkýlarýyla yürütülen bu araþtýrma, Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarýnýn/Borsalarýnýn Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ile ortak çalýþmasý niteliðindedir.

 

25-29 Ekim 2023’te düzenlenen 9.Uluslararasý Mardin Tarým Ekipmanlarý, Gýda ve Hayvancýlýk Fuarý’nýn (MAGROTEX’23) katýlýmcý firmalarýyla gerçekleþtirilen bu saha çalýþmasý ile; Mardin’in tarým ve hayvancýlýk yapýsýna iliþkin sorunlar, bu sektörlerle yakýndan ilgili firmalarýn bakýþ açýsýyla tespit edilerek ilgili çözüm tekliflerinin ortaya konulmasý amaçlanmaktadýr.

 

8’si Mardin’den, 14’ü Mardin dýþýndan (Diyarbakýr, Gaziantep, Ýstanbul, Mersin, Tekirdað, Urfa) olmak üzere toplamda 22 Fuar katýlýmcýsý firma ile, yüzyüze anket usülüyle gerçekleþtirilen araþtýrmada þu 2 (iki) ana soruya cevap bulunmaya çalýþýldý.

  1. Mardin’deki tarým ve hayvancýlýk yapýsýna dair deðerlendirmeleriniz (kapasite/sorunlar) nelerdir?
  2. Mardin’deki tarým ve hayvancýlýk yapýsýna dair sorunlarýn giderilmesine yönelik neler yapýlabilir?

 

Anket kapsamýnda verilen cevaplar harmanlandý ve genel durum tespiti yapýlarak deðerlendirmeye tâbi tutuldu.

 

Araþtýrma ile ortaya çýkan bazý sonuçlar ve ilgili öneriler þöyle sýralanabilir:

I-Sonuçlar

  • Genel olarak katýlýmcýlar, Mardin’in yüksek bir tarýmsal potansiyele sahip olduðunu fakat kapasite altýnda tarýmsal üretim yapýldýðý gibi kullanýlan alanlarýn da bilinçli iþlenmediðini belirtmektedirler.
  • Katýlýmcýlar benzer þekilde Mardin’in hayvancýlýk kapasitesinin de yüksek olduðunu fakat bunun uygulamada düþük olduðunu ifade etmektedirler.
  • Tarýma ve hayvancýlýða dair dile getirilen temel sorunlarýn baþýnda, bu faaliyetlere iliþkin uzun vadeli politikalarýn izlenmemesi gelmektedir. Ayrýca, tarým ve hayvancýlýk faaliyetlerinin kýsýtlý þartlarda yapýldýðý dile getirilmektedir.
  • Bazý katýlýmcýlar; tarýma yeterli destek olmadýðýný dile getirerek, Türkiye’nin üretici bir ülke olmaktan çýktýðýna dikkat çekmektedirler.
  • Tarýmda dijitalleþmenin önemine deðinen bazý katýlýmcýlar, bu çerçevede bazý üreticilerin gereksiz harcama yaptýðýný dile getirmiþlerdir.
  • Ayrýca; kuraklýk, tarýmsal ürün çeþitliliðinin azlýðý ve tarýmsal sulama gibi sorunlar da belirtilmiþtir.

 

 

II-Öneriler

 

  • Katýlýmcýlar, tarýmda kýsa vadeli yerine uzun vadeli politikalarýn izlenmesi gereðine dikkat çekmektedirler. Bu çerçevede; tarým ve hayvancýlýk alanýnda yeni yatýrýmlar yapýlmalý fakat bunlar da doðru biçimde organize edilmelidir.
  • Tarýmsal ve hayvancýlýk üretiminde üreticilerin bilinçsizliðine deðinilmekte ve bu çerçevede daha büyük kesimlere ulaþýlarak bunlarýn bilinçlendirilmesi gereðine vurguda bulunulmaktadýr.
  • Ayrýca, destekleme hususu dile getirilmekte ve üreticilerin tarýmsal ekipmanlara uygun þartlarda eriþimine yönelik programlardan bahsedilmektedir.
  • Özel olarak ele alýnan bir husus da tarýmdaki dijitalleþmedir. Bu kapsamda, dijitalleþmeye yönelik bilinçli adýmlar atýlmasý ve harcamalarýn ihtiyaca göre yapýlmasý gereðine dikkat çekilmektedir. Ayrýca, üreticilerin harcamalarýný daha planlý yapmasý lazým geldiði belirtilmektedir.
  • Mardin’de tarýmsal ürün çeþidinin sýnýrlýlýðý da bir sorun olarak belirtilerek alternatif ürünlere yönelinmesi gereðine dikkat çekilmektedir.
  • Katýlýmcýlar; tarýmda olduðu gibi, hayvancýlýða yönelik uzun vadeli projelerin de uygulanmasý gerektiðini dile getirmektedir.
  • Hayvancýlýk faaliyetleri için mera konusuna da deðinilmektedir. Bu çerçevede, kapasitesinin artrýlabilmesi için meralarýn artýrýlmasý lazým geldiði belirtilmektedir.
  • Katýlýmcýlar, tarýmsal faaliyetlerde olduðu gibi, hayvancýlýk faaliyetlerinde de yoðun destekleme mekanizmalarýnýn gereðine dikkat çekmektedirler. Bu kapsamda, hayvancýlýk yapýlabilmesi için kamunun özellikle hayvan temini, veteriner hizmetleri ve yem gibi destekleri saðlamasý icap ettiðini ifade etmektedirler.
  • Tarýmsal sulama sorunu özel bir önemle dile getirilen diðer bir husustur. Bu çerçevede, sulama altyapýsýnýn geliþtirilmesi gereðine dikkat çekilmektedir.
  • Katýlýmcýlar bir de sulama ve elektrik enerjisi ile ilgili bir kýsýr döngünün varlýðýný dile getirmektedirler. Bu kapsamda, ödeme yapmayanlara yönelik elektrik kesintilerinin, enerji bedelini ödeyenleri de olumsuz etkilediðini ifade etmektedirler. Dolayýsýyla bu soruna köklü bir çözüm bulunmasý gerektiðini belirtmektedirler.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý bu tür iþ birlikleri yaparak þehre ve bölgeye iliþkin tespitler, deðerlendirmeler ve iktisat politikasý teklifleri içeren benzer çalýþmalara devam edileceðini dile getirdi.

 


Tarih : 18.12.2023
/ 159 kiþi görüntüledi.