Ýþ dünyasý, TOBB’da Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Iþýkhan ile buluþtu

Ýþ dünyasý, TOBB’da Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Iþýkhan ile buluþtu

Highslide JS
"Ýþ Dünyasý Ýstiþare Toplantýsý", Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu’nun ev sahipliðinde Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan'ýn katýlýmýyla TOBB Ýkiz Kuleler Konferans Salonu'nda gerçekleþtirildi.​

Yönetim Kurulu Baþkanýmýz Mahmut DÜNDAR'ýn da katýldýðý toplantýda; TOBB Baþkaný Hisarcýklýoðlu, çalýþanlarýn alacaklarý net ücretlerin artýrýlabilmesi için gelir vergisi basamaklarý ve oranlarýyla prime esas ücret tavanýnýn yeniden düzenlenmesi talebinde bulundu.

 

Hisarcýklýoðlu, buradaki konuþmasýnda, gençlere ve kadýnlara nitelik kazandýrarak iþ gücüne katýlmalarýný saðlayacak ve iþletmelerin ihtiyaç duyacaðý alanlarda yeterli mesleki beceriye sahip iþ gücüne ulaþabilmelerine olanak verecek 2 protokol imzaladýklarýný bildirdi.

 

Ýþ gücünün nitelik kazanmasý için gayret gösterdiklerini ifade eden Hisarcýklýoðlu, bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yetkilendirilen TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezinin 81 ilde sýnav ve belgelendirme hizmetlerini sürdürdüðünü anlattý.

 

M. Rifat Hisarcýklýoðlu, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler baþta olmak üzere, 77 meslekte düzenledikleri sýnavlar vasýtasýyla, 120 binden fazla çalýþana mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini söyledi.

 

- "Ýþ gücü talepleri oda ve borsalarda toplanacak"

 

Mesleklerin belgeli hale gelmesine önemli katký saðlayan MYK belge teþvikinin tekrar yürürlüðe konulmasý gerektiðini dile getiren Hisarcýklýoðlu, aktif iþ gücü programlarýnýn kapasitesinin artýrýlmasý, koþullarýnýn hafifletilmesi ve sürelerinin uzatýlmasý gerektiðine dikkati çekti.

 

Toplantýda imzalanan Nitelikli Ýþ Gücü Yetiþtirme Programý (NÝYEP) protokolü ile aktif iþ gücü programlarý kapsamýnda iþletmelerin ihtiyaç duyduðu iþ gücü taleplerinin oda ve borsalarda toplanacaðýný, ihtiyaçlara uygun eðitim programlarýnýn hazýrlanacaðýný bildiren Hisarcýklýoðlu, "Daha sonra programdan faydalanmak isteyen adaylar bir araya getirilerek teorik eðitimleri verilecek, devamýnda da iþbaþý eðitim programlarý kapsamýnda iþletmelerde uygulamalý eðitime tabi tutularak istihdamlarý saðlanacak." dedi.

 

Hisarcýklýoðlu, Türkiye'de kadýn giriþimci sayýsýnýn artýrýlmasý için 2007'de kurulan TOBB Kadýn Giriþimciler Kurulunun önemli çalýþmalar yürüttüðüne iþaret ederek, kurulun 2021'de "Sanayide Kadýn Eli Projesi"ni baþlattýðýný, projenin kýsa zamanda 25 ile yayýldýðýný ve ÝÞKUR desteðiyle 21 binden fazla kadýnýn iþ gücü piyasasýna kazandýrýldýðýný aktardý.

 

Türkiye'de istihdam piyasasýnýn katý olduðunu dile getiren Hisarcýklýoðlu, Uluslararasý Çalýþma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliði (AB) standartlarýna göre esnek mevzuata ihtiyaç olduðunu belirtti.

 

-Çalýþanlarýn ücretini artýrmak için gelir vergisi basamaklarý yeniden düzenlenmeli

 

Hisarcýklýoðlu, gelir vergisi basamaklarýnýn daraltýldýðýna dikkati çekerek, þu ifadeleri kullandý:

 

"Orta gelirli bir çalýþanýn yýlýn ortasýnda en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40'lýk vergi dilimine girmesi adil de deðil, mantýklý da deðil. Benzer bir durum SGK prime esas tavan ücretinde yaþanýyor. Tavan ücret geçmiþte asgari ücretin 5 katý olarak uygulanýrken bugün 7,5 kat olarak uygulanýyor. Çalýþanlarýmýzýn alacaklarý net ücretleri artýrabilmemiz için gelir vergisi basamaklarý ve oranlarý ile prime esas ücret tavanýnýn yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Mevcut istihdamýn korunmasý ve yeni iþ alanlarýnýn açýlabilmesi için istihdam teþviklerini de çok önemli görüyoruz."

 

Hisarcýklýoðlu, geçmiþten beri uygulanan 5 puanlýk prim teþvikinin istihdama doðrudan destek saðladýðý gibi uygulanmasýnýn da basit olduðunu dile getirdi.

 

- "Emek yoðun sektörlerde ilave teþvikler saðlamalýyýz"

 

Son dönemde, özellikle emek yoðun sektörlerin, baþta ham madde ve enerjide meydana gelen artýþlar ile diðer maliyetlerden dolayý ihracatta rekabetçiliklerini kaybettiðini vurgulayan Hisarcýklýoðlu, þunlarý kaydetti:

 

"Emek yoðun sektörlerde iþ gücü kaybýnýn önüne geçmek üzere ilave teþvikler saðlamalýyýz. Sipariþlerinin azalmasýna baðlý olarak üretimleri ve satýþlarý düþen firmalarýmýzýn istihdamlarýný koruyabilmek için kýsa çalýþma ödeneðinin týpký pandemi döneminde olduðu gibi, fazla prosedüre tabi tutulmadan, devreye alýnmasýný bekliyoruz. Deprem bölgesinde bulunan iþletmelerimizin sýkýntýlarý maalesef devam ediyor. Vergi ve sigorta prim borçlarýnýn týpký 1999 depreminde olduðu gibi terkin edilmesi, depremden zarar gören firmalarýmýzýn tekrar ayaða kalkmalarýný da saðlayacaktýr."

 

Toplantýda, Türkiye Ýþ Kurumu (ÝÞKUR) ile TOBB arasýnda "Nitelikli Ýþ Gücü Yetiþtirme Programý (NÝYEP)" ile "Kadýn Ýstihdamý Ýþ Birliði" protokolleri imzalandý.

 

- Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan

 

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan ise konuþmasýnda, "Bugün hayata geçireceðimiz Aday Havuz Sistemi'miz ile artýk iþverenlerimiz ÝÞKUR'a kayýtlý iþ arayanlara ulaþabilecek, onlara sistem üzerinden mesaj gönderebilecek ve davet edebilecekler. Böylece iþverenlerimizin eleman ihtiyaçlarýný en kýsa zamanda gidermelerini saðlamýþ olacaðýz" ifadesini kullandý.

 

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Iþýkhan, protokollerin imzalanmasýnýn ardýndan yaptýðý konuþmada, iþverenlerden gelen talepler üzerine baþlattýklarý bir çalýþmayý nihayete erdirdiklerini bildirerek, "Bugün hayata geçireceðimiz Aday Havuz Sistemi'miz ile artýk iþverenlerimiz ÝÞKUR'a kayýtlý iþ arayanlara ulaþabilecek, onlara sistem üzerinden mesaj gönderebilecek ve davet edebilecekler. Böylece iþverenlerimizin eleman ihtiyaçlarýný en kýsa zamanda gidermelerini saðlamýþ olacaðýz." diye konuþtu.

 

Bu tarihten itibaren engelli hibe çaðrýlarýna farklý bir temayla çýkmayý hedeflediklerini belirten Iþýkhan, bu yýlki ana hedeflerinin otizmli bireylerin iþgücüne katýlýmýný ve istihdamýný artýrmak olduðunu söyledi.

 

- "Ýþverenler, aradýðý nitelikli elemaný kendileri yetiþtirecek"

 

Ýmzalanan protokollerin böyle bir çabanýn ürünü olduðuna iþaret eden Iþýkhan, þöyle devam etti:

 

"Bugün imzaladýðýmýz protokolle birlikte, ÝÞKUR ve TOBB'un güçlü iþbirliðiyle iþverenlerimizin talep ettiði yetkinliklere sahip bireylerin yetiþtirilmesi noktasýnda önemli bir adým atýyoruz. NÝYEP ile iþverenlerimize çalýþan sayýsýnýn yüzde 50'sine kadar kontenjan kullanmalarýný saðlayacaðýz. 160 fiili güne kadar sürecek programlarla katýlýmcýlar, teorik ve pratik bilgileri bir arada alacaklar ve program sonunda kazandýklarý yetkinlikleri hemen uygulama fýrsatý bulacaklar. Böylece iþverenler, aradýðý nitelikli elemaný kendileri yetiþtirmiþ olacak."

 

Bakan Iþýkhan, program kapsamýnda iþverenlerin, katýlýmcýlarýn en az yüzde 60'ýný eðitim süresinin en az iki katý kadar süreyle istihdam edeceðini ifade ederek, böylece katýlýmcýlarýn edindikleri becerileri doðrudan iþ hayatýna aktarabilmelerini ve iþverenlerin nitelikli iþgücü kazanmalarýný temin edeceklerini kaydetti.

 

Bakan Iþýkhan, çalýþma hayatýnýn en büyük problemlerinden birisinin de kayýt dýþý istihdam olduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

 

"Ýlgili paydaþlar ve kamu kurumlarýyla istiþare etmek suretiyle, iþ gücü piyasamýzýn ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý ve yabancýlarýn kayýtlý çalýþmalarýnýn artýrýlmasý amacýyla çalýþma izinlerine iliþkin reform çalýþmalarýmýza da baþlamýþ bulunmaktayýz. Ýlk olarak, çalýþma izni deðerlendirme kriterlerini gözden geçirdik. Bu süreçte Uluslararasý Ýþgücü Genel Müdürlüðümüz, tüm kurumlarýmýzýn görüþlerini de almýþ durumda. Çalýþmalarýmýzý yürütürken hem sektörlerin iþ gücü ihtiyacýný dikkate aldýk hem de yabancýlarýn kayýt dýþý çalýþmalarýný önleme yaklaþýmý içerisinde bulunduk."

 

Toplantý, Bakan Iþýkhan'ýn konuþmasýnýn ardýndan basýna kapalý olarak devam etti.


Tarih : 24.09.2024
/ 40 kiþi görüntüledi.